„Не постоји ништа што не може“

Директорица Фонда солидарности „Душа дјеце“ Јасминка Вучковић

Од како је почео са радом Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству политика нашег рада се огледа у томе да не постоји нешто што не може. Ми смо се одмах договорили да одговор „недостаје ти тај и тај папир“, не постоји, већ настојимо да учинимо све што можемо како би максимално олaкшали пут родитељима до лијечења њихове дјеце у иностранству“, рекла је ово за Хард рок радио у емисији „Пловидба“ директорица Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству „Душа дјеце“ Јасминка Вучковић.

Она је навела и да када се породица обрати са захтјевом за финансирање лијечења у иностранству, Фонд солидарности не зна какав ће бити исход те процедуре и да ли ће родитељи добити препоруку за лијечење, конзилијарно мишљење или да ли ће болница у иностранству хтјети да прими дијете на лијечење,  али је до установе, како каже,  да уради све да би дошли до тога.

„Република Српска није само Бањалука, већ и Чајниче, Невесиње, Хан Пијесак и друге општине и градови. Родитељи су различитог образовног и социјалног статуса, што апсолутно нема никакве везе када је у питању лијечење. Међутим, ако имате родитеље који никада нису напустили своје мјесто пребивалишта, а треба сада да оду у Лондон или у Америку, онда се наш посао не завшава само са тим да породица добије рјешење и новац за лијечење. Желимо да им помогнемо логистички како би се на што лакши начин прилагодили новој средини“, истакла је Вучковићева.

Тако је Фонд солидарности, иако је било предвиђено, да се медицинска документација након завршеног лијечења мора бити преведена од стране судског вјештака, олакшао породица да то не мора да буде судски вјештак посебно што у мањим срединама нема много људи који се баве овим пословом.

„Упорни смо према институцијама, јер настојимо да породицама максимално олакшамо. Када имате обимну медицинску документацију, превод тих докумената некада зна да кошта колико и лијечење, па смо успјели у намјери да превод тих докумената не буде од стране овлашћених судских преводилаца. Када је ријеч о другим институцијама, никада нисмо нашли на зид и сви су спремни да нам помогну. Тако смо у вријеме ковида, родитељима уз помоћ Владе РС и Института за јавно здравство РС омогућило бесплатно трестирање на ковид, а и родитељи су били међу првима који су се вакцинисали против овог вируса“, истакла је Вучковићева.

На констатацију новинара да је са многим родитељима у контакту, Вучковићева је истакла да се однос са породицама гради и да постоји они са којима је више у контакту.

„Ја то доживљавам на начин исто као када научиш дијете да прохода и почне да хода само, оно одлази од тебе. Тако и неки родитељи не желе да се сјећају ствари које су им се дешавале када су били у акутној фази. Када све то прође ми кажемо подигли су се на своје ноге и отишли – и то је лијепо“, истакла је Вучковићева.

Она каже да је посао директора ове установе, иако доста емотиван, уједно и најљеши.

„Ту су свакодневни сусрети са дјецом која су болесна и не знате какaв ће бити исход лијечења, али ти родитељи имају такву вјеру и наду да на крају дана вас буде срамота да ти будеш неко ко ће на било који начин повредити емоцију коју ти родитељи имају. Исто тако, неописив је осјећај када стигне порука од породице или када пошаљу слику дјетета који скаче на трамполини срећно и растерећено, а прије тога није могло да хода или да се помјера“, каже Вучковићева.

Она је подсјетила да је Фонд солидарности почео са радом 1. јануара 2018. године, након што је усвојен закон који регулише рад Фонда солидарности и начин прикупљања новца за лијечење дјеце у иностранству. Иницијатор закона био је предсједник РС Милорад Додик управо како би се спријечило организовање гуманитарних акција за прикупљање новца за лијечење дјеце у иностранству.

„Ово је једно системско рјешење како родитељи не би морали сами да прикупљају новац за лијечење дјеце у иностранству“, истакла је Вучковићева.

Зашто Фонд „Душа дјеце“?

„Назив Фонда солидарности је доста дуг и има много фондова и често долази до забуне о ком фонду се ради.  Због тога је предсједник РС Милорад Додик који је и иницијатор оснивања наше установе на једном састанку предложио овај назив. Тако смо поред званичног назива добили још један предиван ‘Душа дјеце’. Донаторске вечери под покровитељством предсједника РС су једне од најљепших ствари које су урађене, а и Фонд солидарности је производ те акције и захваљујући донаторској вечери, прикупљен је новац за почетак рада наше установе. Будући да је предсједник РС иницирао доношење закона по којем је основан Фонд солидарности, једина ствар коју је он инсистирао да особа која буде на челу ове установе није политичка личност. Тако је он на овај начин заштитио цијелу установу“, истакла је Вучковићева.

27 јуна, 2024
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe