„Ne postoji ništa što ne može“

Direktorica Fonda solidarnosti “Duša djece” Jasminka Vučković

Od kako je počeo sa radom Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu politika našeg rada se ogleda u tome da ne postoji nešto što ne može. Mi smo se odmah dogovorili da odgovor „nedostaje ti taj i taj papir“, ne postoji, već nastojimo da učinimo sve što možemo kako bi maksimalno olakšali put roditeljima do liječenja njihove djece u inostranstvu“, rekla je ovo za Hard rok radio u emisiji „Plovidba“ direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu „Duša djece“ Jasminka Vučković.

Ona je navela i da kada se porodica obrati sa zahtjevom za finansiranje liječenja u inostranstvu, Fond solidarnosti ne zna kakav će biti ishod te procedure i da li će roditelji dobiti preporuku za liječenje, konzilijarno mišljenje ili da li će bolnica u inostranstvu htjeti da primi dijete na liječenje,  ali je do ustanove, kako kaže,  da uradi sve da bi došli do toga.

„Republika Srpska nije samo Banjaluka, već i Čajniče, Nevesinje, Han Pijesak i druge opštine i gradovi. Roditelji su različitog obrazovnog i socijalnog statusa, što apsolutno nema nikakve veze kada je u pitanju liječenje. Međutim, ako imate roditelje koji nikada nisu napustili svoje mjesto prebivališta, a treba sada da odu u London ili u Ameriku, onda se naš posao ne zavšava samo sa tim da porodica dobije rješenje i novac za liječenje. Želimo da im pomognemo logistički kako bi se na što lakši način prilagodili novoj sredini“, istakla je Vučkovićeva.

Tako je Fond solidarnosti, iako je bilo predviđeno, da se medicinska dokumentacija nakon završenog liječenja mora biti prevedena od strane sudskog vještaka, olakšao porodica da to ne mora da bude sudski vještak posebno što u manjim sredinama nema mnogo ljudi koji se bave ovim poslovom.

„Uporni smo prema institucijama, jer nastojimo da porodicama maksimalno olakšamo. Kada imate obimnu medicinsku dokumentaciju, prevod tih dokumenata nekada zna da košta koliko i liječenje, pa smo uspjeli u namjeri da prevod tih dokumenata ne bude od strane ovlašćenih sudskih prevodilaca. Kada je riječ o drugim institucijama, nikada nismo našli na zid i svi su spremni da nam pomognu. Tako smo u vrijeme kovida, roditeljima uz pomoć Vlade RS i Instituta za javno zdravstvo RS omogućilo besplatno trestiranje na kovid, a i roditelji su bili među prvima koji su se vakcinisali protiv ovog virusa“, istakla je Vučkovićeva.

Na konstataciju novinara da je sa mnogim roditeljima u kontaktu, Vučkovićeva je istakla da se odnos sa porodicama gradi i da postoji oni sa kojima je više u kontaktu.

„Ja to doživljavam na način isto kao kada naučiš dijete da prohoda i počne da hoda samo, ono odlazi od tebe. Tako i neki roditelji ne žele da se sjećaju stvari koje su im se dešavale kada su bili u akutnoj fazi. Kada sve to prođe mi kažemo podigli su se na svoje noge i otišli – i to je lijepo“, istakla je Vučkovićeva.

Ona kaže da je posao direktora ove ustanove, iako dosta emotivan, ujedno i najlješi.

„Tu su svakodnevni susreti sa djecom koja su bolesna i ne znate kakav će biti ishod liječenja, ali ti roditelji imaju takvu vjeru i nadu da na kraju dana vas bude sramota da ti budeš neko ko će na bilo koji način povrediti emociju koju ti roditelji imaju. Isto tako, neopisiv je osjećaj kada stigne poruka od porodice ili kada pošalju sliku djeteta koji skače na trampolini srećno i rasterećeno, a prije toga nije moglo da hoda ili da se pomjera“, kaže Vučkovićeva.

Ona je podsjetila da je Fond solidarnosti počeo sa radom 1. januara 2018. godine, nakon što je usvojen zakon koji reguliše rad Fonda solidarnosti i način prikupljanja novca za liječenje djece u inostranstvu. Inicijator zakona bio je predsjednik RS Milorad Dodik upravo kako bi se spriječilo organizovanje gumanitarnih akcija za prikupljanje novca za liječenje djece u inostranstvu.

„Ovo je jedno sistemsko rješenje kako roditelji ne bi morali sami da prikupljaju novac za liječenje djece u inostranstvu“, istakla je Vučkovićeva.

Zašto Fond „Duša djece“?

„Naziv Fonda solidarnosti je dosta dug i ima mnogo fondova i često dolazi do zabune o kom fondu se radi.  Zbog toga je predsjednik RS Milorad Dodik koji je i inicijator osnivanja naše ustanove na jednom sastanku predložio ovaj naziv. Tako smo pored zvaničnog naziva dobili još jedan predivan ‘Duša djece’. Donatorske večeri pod pokroviteljstvom predsjednika RS su jedne od najljepših stvari koje su urađene, a i Fond solidarnosti je proizvod te akcije i zahvaljujući donatorskoj večeri, prikupljen je novac za početak rada naše ustanove. Budući da je predsjednik RS inicirao donošenje zakona po kojem je osnovan Fond solidarnosti, jedina stvar koju je on insistirao da osoba koja bude na čelu ove ustanove nije politička ličnost. Tako je on na ovaj način zaštitio cijelu ustanovu“, istakla je Vučkovićeva.

27 Juna, 2024
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske