Ови сусрети су љубав

У посјети нам је био и терапеутски коњ Квик

Граја, опуштен разговор који не подсјећа на мирис болница и непрестана игра – овако се може описати трећи по реду излет Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству. Ниједно дијете не зове „мама“ и ниједно дијете не плаче, сви се играју, а родитељи опуштено ћаскају  – нема болничких кревета, само  огромна пољана резервисана за игру и Шумски буквар који је у врелом љетнем дану био идеалан бијег у хлад. Ови сусрети дјеце и родитеља Фонда солидарности су,  како их је описао дјечији писац Берислав Благојевић – љубав!

На излету, 8. јуна у Шумском буквару у Буквалеку ( Спортско креативни центар SKC kids)  код Бањалуке  окупило се много дјеце и родитеља од Требиња до Новог Града. Сви нa једном мјесту  – дјеца која су се лијечила у иностранству, али и дјеца запослених радника у Фонду солидарности, који су хтјели да буду другари у заједничкој игри и огромна подршка развоју осјећаја припадности који је овим породицама и те како потребан.  Солидарност, подршка и пријатељска рука  здравих са болесним је нешто што овај излет чини посебним, јер његује културу прихватања да су сви једнаки са истим потребама и жељама. Иако болесни малишани до својих потреба долазе на тежи начин, свим људима на свијету је нешто заједничко – тежња за пажњом и тежња да неко мисли на нас. То је управо донио овај излет, али и родио нека нова пријатељства у којима различитост не постоји, нити је граница.

„Још један предиван излет иза нас. Хвала свим родитељима који су дошли и који су подијелили овај дан са нама“, истакла је директорица Фонда солидарности „Душа дјеце“ Јасминка Вучковић на коју је посебно оставио утисак то што на излету ниједном није чула плач дјетета, нити дозивање родитеља.

„Дјеца су се само играла, а родитељи су опуштено разговарали. Јако је важна повезаност свих нас са породицама које имају здравствене проблеме,  јер њима послије тешких дана управо треба овако нешто -опуштање и неки безбрижни разговори. Поносни смо што смо већ трећи пут направили овај излет и што је идеја дјечака Јована Петровића из Добоја прерасла у континуирано дружење и мјесто гдје се  подстиче социјална инклузија“, истакла је Вучковићева.

Бијег од врућине у Шумском буквару

Осим тога, овај трећи по реду излет, донио је оптимизам и наду,  јер су многа дјеца, за разлику од прошле године, много напреднија и окретнија. То је управо примјетила и једна мама чије се дијете лијечило у иностранству.

„Хвала Фонду солидарности на овом излету и на свим осмијесима наших хероја. Пресрећна сам када сам видјела доста дјеце са огромним напретком у односу на претходне године“, навела је ова мама.

Један тата који је са задовољством посматрао игру малишана, њихов трк, без обзира о ком здравственом  проблему се ради, рекао је да се овако није одмарао, нити био опуштен десет година. Играле су се и друштвене игре, али и тражили су се реванши за поразе у шаху са прошлих сусрета, што је свакако знак да се  излет не заборавља, али и да се мудро осмишљавају стратегије за побједу на неком наредном излету.

Преко потребна озбиљност да би се извојевала побједа у шаху

И трећи по реду излет Фонда солидарности организован је у Шумском буквару Спортско креативног центра SKC kids који је поред локације и ове године несебично био на услузи свим родитељима и дјеци, а поред могућности да уживају у богатству природе и свим осталим услугама које његује овај центар, дјеца су имала и посебно изненађење.  У посјети је био и терапеутски коњ Квик, једини те врсте у Републици Српској.

Многима је ово био први  сусрет са коњем, а Квик као прави терапеут сву дјецу је умирио, развио осјећај спокоја и блискости. Стрпљив је Квик био док су га дјеца мазила, чешљала, али мислимо да му и није било тако лоше, јер је стално добијао храну 😊

Будући да је било јако вруће и дјеца су била пажљива, па су пустили Квика да мало одмори, а они су у шуми наставили своје истраживање и играрије.

Дан је био исувише кратак за све авантуре које су планиране у Шумском буквару, те је то још један разлог да и јун 2025. године буде резервисан за ново окупљање и неке нове радости.

Као што је једна мајка, дјечака Михајла Радановића из Дервенте,  једном написала „неко у животу отрчи маратон, неко оплови свијет, неко освоји Монт Еверест, а неко одржава дијете у животу“, тако и ми  једном годишње удахнемо смирај када се сви окупимо.

Да, љубав се множи, сваки пут када смо сви заједно.  До новог излета.

Хвала вјерним партнерима излета

Излет ни ове године не би било могуће организовати без помоћи донатора који су сваке године партнери излета. За храну и освјежење био је задужен Угоститељски сервис Владе РС , пекара „Мања“ и компанија „Кап по Кап“.  Иако је био један врели љетни дан, компанија „Лед ледени“ омогућила је да сокови и вода  буду хладни и свјежи. Хвала и Савезу за ријетке болести РС који је трећи пут са нама и помаже нам да се излет организујемо беспрекорно. SKC kids дугујемо посебну захвалност, јер њихова пракса није да изнајмљују свој објекат, али су препознали идеју Фонда солидарности и већ три године су нам континуирана подршка у намјери да ово окупљање постане нераскидива ћуприја љубави између Фонд солидарности и свих родитеља и дјеце који се суочавају са здравственим проблемима.

10 јуна, 2024
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe