Ovi susreti su ljubav

U posjeti nam je bio i terapeutski konj Kvik

Graja, opušten razgovor koji ne podsjeća na miris bolnica i neprestana igra – ovako se može opisati treći po redu izlet Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu. Nijedno dijete ne zove „mama“ i nijedno dijete ne plače, svi se igraju, a roditelji opušteno ćaskaju  – nema bolničkih kreveta, samo  ogromna poljana rezervisana za igru i Šumski bukvar koji je u vrelom ljetnem danu bio idealan bijeg u hlad. Ovi susreti djece i roditelja Fonda solidarnosti su,  kako ih je opisao dječiji pisac Berislav Blagojević – ljubav!

Na izletu, 8. juna u Šumskom bukvaru u Bukvaleku ( Sportsko kreativni centar SKC kids)  kod Banjaluke  okupilo se mnogo djece i roditelja od Trebinja do Novog Grada. Svi na jednom mjestu  – djeca koja su se liječila u inostranstvu, ali i djeca zaposlenih radnika u Fondu solidarnosti, koji su htjeli da budu drugari u zajedničkoj igri i ogromna podrška razvoju osjećaja pripadnosti koji je ovim porodicama i te kako potreban.  Solidarnost, podrška i prijateljska ruka  zdravih sa bolesnim je nešto što ovaj izlet čini posebnim, jer njeguje kulturu prihvatanja da su svi jednaki sa istim potrebama i željama. Iako bolesni mališani do svojih potreba dolaze na teži način, svim ljudima na svijetu je nešto zajedničko – težnja za pažnjom i težnja da neko misli na nas. To je upravo donio ovaj izlet, ali i rodio neka nova prijateljstva u kojima različitost ne postoji, niti je granica.

„Još jedan predivan izlet iza nas. Hvala svim roditeljima koji su došli i koji su podijelili ovaj dan sa nama“, istakla je direktorica Fonda solidarnosti „Duša djece“ Jasminka Vučković na koju je posebno ostavio utisak to što na izletu nijednom nije čula plač djeteta, niti dozivanje roditelja.

„Djeca su se samo igrala, a roditelji su opušteno razgovarali. Jako je važna povezanost svih nas sa porodicama koje imaju zdravstvene probleme,  jer njima poslije teških dana upravo treba ovako nešto -opuštanje i neki bezbrižni razgovori. Ponosni smo što smo već treći put napravili ovaj izlet i što je ideja dječaka Jovana Petrovića iz Doboja prerasla u kontinuirano druženje i mjesto gdje se  podstiče socijalna inkluzija“, istakla je Vučkovićeva.

Bijeg od vrućine u Šumskom bukvaru

Osim toga, ovaj treći po redu izlet, donio je optimizam i nadu,  jer su mnoga djeca, za razliku od prošle godine, mnogo naprednija i okretnija. To je upravo primjetila i jedna mama čije se dijete liječilo u inostranstvu.

„Hvala Fondu solidarnosti na ovom izletu i na svim osmijesima naših heroja. Presrećna sam kada sam vidjela dosta djece sa ogromnim napretkom u odnosu na prethodne godine“, navela je ova mama.

Jedan tata koji je sa zadovoljstvom posmatrao igru mališana, njihov trk, bez obzira o kom zdravstvenom  problemu se radi, rekao je da se ovako nije odmarao, niti bio opušten deset godina. Igrale su se i društvene igre, ali i tražili su se revanši za poraze u šahu sa prošlih susreta, što je svakako znak da se  izlet ne zaboravlja, ali i da se mudro osmišljavaju strategije za pobjedu na nekom narednom izletu.

Preko potrebna ozbiljnost da bi se izvojevala pobjeda u šahu

I treći po redu izlet Fonda solidarnosti organizovan je u Šumskom bukvaru Sportsko kreativnog centra SKC kids koji je pored lokacije i ove godine nesebično bio na usluzi svim roditeljima i djeci, a pored mogućnosti da uživaju u bogatstvu prirode i svim ostalim uslugama koje njeguje ovaj centar, djeca su imala i posebno iznenađenje.  U posjeti je bio i terapeutski konj Kvik, jedini te vrste u Republici Srpskoj.

Mnogima je ovo bio prvi  susret sa konjem, a Kvik kao pravi terapeut svu djecu je umirio, razvio osjećaj spokoja i bliskosti. Strpljiv je Kvik bio dok su ga djeca mazila, češljala, ali mislimo da mu i nije bilo tako loše, jer je stalno dobijao hranu 😊

Budući da je bilo jako vruće i djeca su bila pažljiva, pa su pustili Kvika da malo odmori, a oni su u šumi nastavili svoje istraživanje i igrarije.

Dan je bio isuviše kratak za sve avanture koje su planirane u Šumskom bukvaru, te je to još jedan razlog da i jun 2025. godine bude rezervisan za novo okupljanje i neke nove radosti.

Kao što je jedna majka, dječaka Mihajla Radanovića iz Dervente,  jednom napisala „neko u životu otrči maraton, neko oplovi svijet, neko osvoji Mont Everest, a neko održava dijete u životu“, tako i mi  jednom godišnje udahnemo smiraj kada se svi okupimo.

Da, ljubav se množi, svaki put kada smo svi zajedno.  Do novog izleta.

Hvala vjernim partnerima izleta

Izlet ni ove godine ne bi bilo moguće organizovati bez pomoći donatora koji su svake godine partneri izleta. Za hranu i osvježenje bio je zadužen Ugostiteljski servis Vlade RS , pekara „Manja“ i kompanija „Kap po Kap“.  Iako je bio jedan vreli ljetni dan, kompanija „Led ledeni“ omogućila je da sokovi i voda  budu hladni i svježi. Hvala i Savezu za rijetke bolesti RS koji je treći put sa nama i pomaže nam da se izlet organizujemo besprekorno. SKC kids dugujemo posebnu zahvalnost, jer njihova praksa nije da iznajmljuju svoj objekat, ali su prepoznali ideju Fonda solidarnosti i već tri godine su nam kontinuirana podrška u namjeri da ovo okupljanje postane neraskidiva ćuprija ljubavi između Fond solidarnosti i svih roditelja i djece koji se suočavaju sa zdravstvenim problemima.

10 Juna, 2024
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske