Јасминка Вучковић поново изабрана за директорицу Фонда солидарности

Влада Републике Српске поново је за директора Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, након спроведеног конкурса, изабрала актуелну директорицу ове установе Јасминку Вучковић и то на период од четири године.

Подсјећамо, Фонд солидарности почео је са радом 1. јануара 2018. године након што је одржана донаторска вече „С љубављу храбрим срцима“, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика у децембру 2017. године.

Републике Српска је оснивањем Фонда солидарности системски ријешила једно од најважнијих питања – финансирање лијечења и дијагностике дјеце у иностранству, јер је  основна мисија ове установе  финансирање лијечења и дијагностике дјеце до 18 година старости када то лијечење није могуће у Републици Српској или изван РС у оним здравственим установама које имају уговор са ФЗО РС.

Од почетка рада, па до данас, Фонд солидарности финансирао је лијечење и дијагностику за  617 дјеце из Републике Српске за шта је издвојено више од 35 милиона КМ.  Напомињемо је да је до сада Фонд солидарности издао преко 1000 рјешења за лијечење у иностранству  јер нека дјеца одлазе на лијечење више пута у току године. Када је ријеч о овој години, Фонд солидарности за осам мјесеци 2023. године финансирао је лијечење и дијагностику у иностранству за 161 дијете за шта је издвојено око 4,8 милиона КМ.

Многа лијечења у иностранству трају по неколико мјесеци или породице више пута у току године одлазе на лијечење. Примјера ради, лијечење једног дјетета који болује од ријетке болести континуирано траје од 2019. године, за шта Фонд солидарности на годишњем нивоу издваја око 1,5 милиона КМ.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечења у иностранству су малигна обољења, ријетке болести, трансплантација, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења. Такође, чести су захтјеви за слање материјала за генетске анализе у иностранство. Дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета, попут у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама.

6 септембра, 2023
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe