Jasminka Vučković ponovo izabrana za direktoricu Fonda solidarnosti

Vlada Republike Srpske ponovo je za direktora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, nakon sprovedenog konkursa, izabrala aktuelnu direktoricu ove ustanove Jasminku Vučković i to na period od četiri godine.

Podsjećamo, Fond solidarnosti počeo je sa radom 1. januara 2018. godine nakon što je održana donatorska veče „S ljubavlju hrabrim srcima“, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u decembru 2017. godine.

Republike Srpska je osnivanjem Fonda solidarnosti sistemski riješila jedno od najvažnijih pitanja – finansiranje liječenja i dijagnostike djece u inostranstvu, jer je  osnovna misija ove ustanove  finansiranje liječenja i dijagnostike djece do 18 godina starosti kada to liječenje nije moguće u Republici Srpskoj ili izvan RS u onim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa FZO RS.

Od početka rada, pa do danas, Fond solidarnosti finansirao je liječenje i dijagnostiku za  617 djece iz Republike Srpske za šta je izdvojeno više od 35 miliona KM.  Napominjemo je da je do sada Fond solidarnosti izdao preko 1000 rješenja za liječenje u inostranstvu  jer neka djeca odlaze na liječenje više puta u toku godine. Kada je riječ o ovoj godini, Fond solidarnosti za osam mjeseci 2023. godine finansirao je liječenje i dijagnostiku u inostranstvu za 161 dijete za šta je izdvojeno oko 4,8 miliona KM.

Mnoga liječenja u inostranstvu traju po nekoliko mjeseci ili porodice više puta u toku godine odlaze na liječenje. Primjera radi, liječenje jednog djeteta koji boluje od rijetke bolesti kontinuirano traje od 2019. godine, za šta Fond solidarnosti na godišnjem nivou izdvaja oko 1,5 miliona KM.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja u inostranstvu su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja. Takođe, česti su zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, poput u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama.

6 Septembra, 2023
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske