Народна скупштина Републике Српске усвојила је Извјештај о раду и извршењу Ребаланса финансијског плана – Буџета ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период 1. 1 – 31. 12. 2022. године. Као и прошле године, народни посланици су приликом разматрања извјештаја, били су једногласни у позитивном ставу о квалитету и значају рада Фонда солидарности.

Како је наведено у извјештају, Фонд солидарности је у прошлој години извршио 269 уплата за лијечење и дијагностику дјеце у иностранству, док су укупни трошкови лијечења Фонда солидарности у прошлој години износили око 4,5 милиона КМ.

За поједину дјецу извршено је више уплата јер су упућивани на даља лијечења, контролне прегледе и слично.  У 2022. години најскупље лијечење  било је у Србији, за шта је издвојено око  1,5 милиона КМ.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечења у иностранству су малигна обољења, ријетке болести, трансплантација, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења. Такође, чести су захтјеви за слање материјала за генетске анализе у иностранство. Дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета, у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама.

Када је ријеч о другим активностима Фонда солидарности, напомињемо и да је предсједник Републике Србије Александар Вучић у поводу Дана државности 15. фебруара 2022. године, Златном медаљом за заслуге за изузетан допринос у области јавних, хуманитарних  и здравствених дјелатности  одликовао је директорицу Фонда солидарности за дијагностику и лијечење и обољења стања и повреда дјеце у иностранству „Душа дјеце“  Јасминку Вучковић. Тим поводом директорица Фонда солидарности изјавила је да је  „ово признање  за све грађане Републике Српске који су  недвосмислено показали солидарност према најосјетљивијој категорији друштва.“

Такође, поред својих редовних активности, Фонд спроводи и одређене друге активности са намјером да се породицама обољеле дјеце пруже и други видови подршке. У вези са тим, Фонд солидарности је, између осталог,  наставио сарадњу са Друштвом психолога који пружају подршку породицама обољеле дјеце. Такође, настављена  је и сарадња са дипломатско – конзуларним представништвима БиХ, посебно у Турској и Њемачкој, чији конзули су на располагању породицама које одлазе у те земље на лијечење, како би им пружили потребну помоћ.

Као и прошле, тако је и ове године у јуну мјесецу, организован излет за родитеље и дјецу чија је лијечења у иностранству финансира Фонд солидарности. Излет је организован уз подршку Владе РС и других партнера (Савез за ријетке болести, SKC Kids, Пекара Мања, Микрофин банка, Кап по Кап, Витинка и „Лед ледени“).

16 јуна, 2023
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe