Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa finansijskog plana – Budžeta JU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 1. 1 – 31. 12. 2022. godine. Kao i prošle godine, narodni poslanici su prilikom razmatranja izvještaja, bili su jednoglasni u pozitivnom stavu o kvalitetu i značaju rada Fonda solidarnosti.

Kako je navedeno u izvještaju, Fond solidarnosti je u prošloj godini izvršio 269 uplata za liječenje i dijagnostiku djece u inostranstvu, dok su ukupni troškovi liječenja Fonda solidarnosti u prošloj godini iznosili oko 4,5 miliona KM.

Za pojedinu djecu izvršeno je više uplata jer su upućivani na dalja liječenja, kontrolne preglede i slično.  U 2022. godini najskuplje liječenje  bilo je u Srbiji, za šta je izdvojeno oko  1,5 miliona KM.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja u inostranstvu su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja. Takođe, česti su zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama.

Kada je riječ o drugim aktivnostima Fonda solidarnosti, napominjemo i da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u povodu Dana državnosti 15. februara 2022. godine, Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetan doprinos u oblasti javnih, humanitarnih  i zdravstvenih djelatnosti  odlikovao je direktoricu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje i oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu „Duša djece“  Jasminku Vučković. Tim povodom direktorica Fonda solidarnosti izjavila je da je  „ovo priznanje  za sve građane Republike Srpske koji su  nedvosmisleno pokazali solidarnost prema najosjetljivijoj kategoriji društva.“

Takođe, pored svojih redovnih aktivnosti, Fond sprovodi i određene druge aktivnosti sa namjerom da se porodicama oboljele djece pruže i drugi vidovi podrške. U vezi sa tim, Fond solidarnosti je, između ostalog,  nastavio saradnju sa Društvom psihologa koji pružaju podršku porodicama oboljele djece. Takođe, nastavljena  je i saradnja sa diplomatsko – konzularnim predstavništvima BiH, posebno u Turskoj i Njemačkoj, čiji konzuli su na raspolaganju porodicama koje odlaze u te zemlje na liječenje, kako bi im pružili potrebnu pomoć.

Kao i prošle, tako je i ove godine u junu mjesecu, organizovan izlet za roditelje i djecu čija je liječenja u inostranstvu finansira Fond solidarnosti. Izlet je organizovan uz podršku Vlade RS i drugih partnera (Savez za rijetke bolesti, SKC Kids, Pekara Manja, Mikrofin banka, Kap po Kap, Vitinka i „Led ledeni“).

16 Juna, 2023
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske