НС РС: Установа на понос свих грађана Српске

Народна скупштина Републике Српске једногласно  је усвојила Извјештај  о раду и извршењу Ребаланса Финансијског плана-Буџета ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период 01.01.-31.12.2021. године уз огромну подршку свих посланика.

Потпредсједник Народне скупштине РС Денис Шулић похвалио је рад Фонда солидарности истичући да ова установа на најбољи могући начин представља Републику Српску, како је рекао, на понос свих грађана Српске.

Са њим су се сложили и многи други посланици, а потпредсједница НС РС Соња Караџић – Јовичевић истакла је да је Фонд солидарности због свог одговорног рада премашио сва очекивања.

„Такође, сви посланици требало би активније да се укључе у промовисање Фонда солидарности као одговорне установе која финансира лијечење дјеце у иностранству“, истакла је Јовичевићева.

Тако су, између осталог, посланици поручили и да је оснивањем Фонда солидарности „Душа дјеце“ Република Српска системски ријешила једно од најважнијих питања, а то је финансирање лијечења дјеце у иностранству.

Иначе,  како је наведено у овом извјештају, у 2021. години ЈУ Фонд солидарности одобрио је укупно 227 рјешења (за 183 дјеце) којима је одобрена дијагностика и лијечење дјеце у иностранству.  Број одобрених рјешења је повећан у односу на 2020. годину, када је Фонд донио 153 рјешења. Такође, 148 рјешења се односило на лијечења, а 79 рјешења су издата за дијагностичка (генетска) испитивања у иностранству.

За дијагностику и лијечење у прошлој години Фонд солидарности је уплатио око 7,9 милиона КМ, док је за  поједину дјецу извршено више уплата јер су упућивани на даља лијечења, контролне прегледе и слично.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечење су били у склопу лијечења дјеце обољеле од малигних болести, урођених ортопедских аномалија, болести ока и других обољења. Дјеца су најчешће упућивана на лијечење у Србију, Словенију , Њемачку, Турску и слично.

Такође, због пандемије и ванредне ситуације настављена је примјена Одлуке о финансирању трошкова у вези са лијечењем дјеце у иностранству за вријеме трајања ванредне ситуацијe, према којој Фонд солидарности финансира и додатне трошкове, попут путних трошкова, смјештаја, рефундације купљених медицинских средстава, лијекова и слично. Ову одлуку је Фонд солидарности донио у марту 2020. године, уз сагласност Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. По основу ове одлуке, за путне трошкове дјеце и родитеља, трошкове смјештаја у иностранству, као и за набавку потребних медицинских средстава, Фонд солидарности је остварио укупне трошкове у износу од 41.936 KM.

Такође, комплетан извјештај биће објављен и на интернет страници Фонда солидарности www.fondsolidarnosti.com, у линку „прописи“, па „извјештаји“.

6 јула, 2022
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe