NS RS: Ustanova na ponos svih građana Srpske

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno  je usvojila Izvještaj  o radu i izvršenju Rebalansa Finansijskog plana-Budžeta JU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 01.01.-31.12.2021. godine uz ogromnu podršku svih poslanika.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Denis Šulić pohvalio je rad Fonda solidarnosti ističući da ova ustanova na najbolji mogući način predstavlja Republiku Srpsku, kako je rekao, na ponos svih građana Srpske.

Sa njim su se složili i mnogi drugi poslanici, a potpredsjednica NS RS Sonja Karadžić – Jovičević istakla je da je Fond solidarnosti zbog svog odgovornog rada premašio sva očekivanja.

„Takođe, svi poslanici trebalo bi aktivnije da se uključe u promovisanje Fonda solidarnosti kao odgovorne ustanove koja finansira liječenje djece u inostranstvu“, istakla je Jovičevićeva.

Tako su, između ostalog, poslanici poručili i da je osnivanjem Fonda solidarnosti „Duša djece“ Republika Srpska sistemski riješila jedno od najvažnijih pitanja, a to je finansiranje liječenja djece u inostranstvu.

Inače,  kako je navedeno u ovom izvještaju, u 2021. godini JU Fond solidarnosti odobrio je ukupno 227 rješenja (za 183 djece) kojima je odobrena dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu.  Broj odobrenih rješenja je povećan u odnosu na 2020. godinu, kada je Fond donio 153 rješenja. Takođe, 148 rješenja se odnosilo na liječenja, a 79 rješenja su izdata za dijagnostička (genetska) ispitivanja u inostranstvu.

Za dijagnostiku i liječenje u prošloj godini Fond solidarnosti je uplatio oko 7,9 miliona KM, dok je za  pojedinu djecu izvršeno više uplata jer su upućivani na dalja liječenja, kontrolne preglede i slično.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenje su bili u sklopu liječenja djece oboljele od malignih bolesti, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja. Djeca su najčešće upućivana na liječenje u Srbiju, Sloveniju , Njemačku, Tursku i slično.

Takođe, zbog pandemije i vanredne situacije nastavljena je primjena Odluke o finansiranju troškova u vezi sa liječenjem djece u inostranstvu za vrijeme trajanja vanredne situacije, prema kojoj Fond solidarnosti finansira i dodatne troškove, poput putnih troškova, smještaja, refundacije kupljenih medicinskih sredstava, lijekova i slično. Ovu odluku je Fond solidarnosti donio u martu 2020. godine, uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Po osnovu ove odluke, za putne troškove djece i roditelja, troškove smještaja u inostranstvu, kao i za nabavku potrebnih medicinskih sredstava, Fond solidarnosti je ostvario ukupne troškove u iznosu od 41.936 KM.

Takođe, kompletan izvještaj biće objavljen i na internet stranici Fonda solidarnosti www.fondsolidarnosti.com, u linku „propisi“, pa „izvještaji“.

6 Jula, 2022
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske