Златна медаља за заслуге директорки Фонда солидарности Јасминки Вучковић

Извор: СРНА

Предсједник Србије Александар Вучић данас је, поводом Дана државности, Златном медаљом за заслуге за изузетан допринос у области јавних, хуманитарних и здравствених дјелатности одликовао директора Фонда солидарности Републике Српске за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству „Душа дјеце“ Јасминку Вучковић.

– Ово признање је за све грађане Републике Српске који добровољним издвајањем од својих плата сваког мјесеца омогућавају да се дјеца лијече у иностранству. Тиме је недвосмислено показана солидарност према најосјетљивијој категорији друштва и хвала држави Србији, која је то препознала – истакла је Вучковићева, саопштено је из Фонда солидарности Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је приликом оснивања овог фонда један од основних циљева био да престане потреба да се дјеца лијече у иностранству путем хуманитарних акција.

– Република Српска је системски ријешила проблем лијечења дјеце у иностранству, а хуманитарне акције за лијечење дјеце сведене су само на спорадичне и све рјеђе случајеве – рекла је Вучковићева.

У саопштењу се напомиње да су, захваљујући Фонду солидарности, и дјеца са најтежим дијагнозама, чије лијечење кошта и по неколико милиона, добила шансу да се лијече.

– Примјера ради, за лијечење само једног дјетета обољелог од ријетке болести, које траје у континуитету у посљедње три године, до сада је издвојено скоро три милиона КМ – наводи се у саопштењу.

Такође, захваљујући Фонду солидарности не само да је обезбијеђен новац за финансирање лијечења дјеце у иностранству, већ су дјеца из Републике Српске добила шансу да се лијече у познатим свјетским здравственим установама и да их лијече еминентни љекари.

Од почетка рада Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, тачније од 1. јануара 2018. године до данас, финансирано је лијечење и дијагностика у иностранству за 365 дјеце у доби до 18 година /одобрено је укупно 565 рјешења, с тим да су нека лијечења продужавана више пута/.

У саопштењу се додаје да је за сва ова лијечења Фонд солидарности до сада издвојио више од 17 милиона КМ.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечења су малигна обољења, ријетке болести, трансплантација, урођене ортопедске аномалије, те болести ока и срца.

У саопштењу се истиче да су дјеца лијечена у референтним клиникама широм свијета, између осталих у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији и Холандији.

Из Фонда солидарности Републике Српске подсјећају да Фонд у потпуности сноси трошкове лијечења дјеце којој је одобрено лијечење у иностранству, што подразумијева комплетно лијечење, укључујући све што је дјетету неопходно током лијечења.

Фонд солидарности сноси и трошкове смјештаја пратиоца уз дијете, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња.

Због ситуације изазване пандемијом вируса корона, још почетком пандемије Управни одбор Фонда солидарности донио је одлуку да током трајања ванредног стања или ванредне ситуације финансира и додатне трошкове у вези са лијечењима у иностранству, уколико није могућ повратак у Републику Српску, попут смјештаја, путних трошкова, као и неопходних лијекова или медицинских средстава с циљем обезбјеђивања даљег лијечења дјетета у кућним условима за вријеме боравка у иностранству.

16 фебруара, 2022
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe