Zlatna medalja za zasluge direktorki Fonda solidarnosti Jasminki Vučković

Izvor: SRNA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom Dana državnosti, Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetan doprinos u oblasti javnih, humanitarnih i zdravstvenih djelatnosti odlikovao direktora Fonda solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece” Jasminku Vučković.

– Ovo priznanje je za sve građane Republike Srpske koji dobrovoljnim izdvajanjem od svojih plata svakog mjeseca omogućavaju da se djeca liječe u inostranstvu. Time je nedvosmisleno pokazana solidarnost prema najosjetljivijoj kategoriji društva i hvala državi Srbiji, koja je to prepoznala – istakla je Vučkovićeva, saopšteno je iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je prilikom osnivanja ovog fonda jedan od osnovnih ciljeva bio da prestane potreba da se djeca liječe u inostranstvu putem humanitarnih akcija.

– Republika Srpska je sistemski riješila problem liječenja djece u inostranstvu, a humanitarne akcije za liječenje djece svedene su samo na sporadične i sve rjeđe slučajeve – rekla je Vučkovićeva.

U saopštenju se napominje da su, zahvaljujući Fondu solidarnosti, i djeca sa najtežim dijagnozama, čije liječenje košta i po nekoliko miliona, dobila šansu da se liječe.

– Primjera radi, za liječenje samo jednog djeteta oboljelog od rijetke bolesti, koje traje u kontinuitetu u posljednje tri godine, do sada je izdvojeno skoro tri miliona KM – navodi se u saopštenju.

Takođe, zahvaljujući Fondu solidarnosti ne samo da je obezbijeđen novac za finansiranje liječenja djece u inostranstvu, već su djeca iz Republike Srpske dobila šansu da se liječe u poznatim svjetskim zdravstvenim ustanovama i da ih liječe eminentni ljekari.

Od početka rada Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, tačnije od 1. januara 2018. godine do danas, finansirano je liječenje i dijagnostika u inostranstvu za 365 djece u dobi do 18 godina /odobreno je ukupno 565 rješenja, s tim da su neka liječenja produžavana više puta/.

U saopštenju se dodaje da je za sva ova liječenja Fond solidarnosti do sada izdvojio više od 17 miliona KM.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, te bolesti oka i srca.

U saopštenju se ističe da su djeca liječena u referentnim klinikama širom svijeta, između ostalih u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji i Holandiji.

Iz Fonda solidarnosti Republike Srpske podsjećaju da Fond u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojoj je odobreno liječenje u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve što je djetetu neophodno tokom liječenja.

Fond solidarnosti snosi i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.

Zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, još početkom pandemije Upravni odbor Fonda solidarnosti donio je odluku da tokom trajanja vanrednog stanja ili vanredne situacije finansira i dodatne troškove u vezi sa liječenjima u inostranstvu, ukoliko nije moguć povratak u Republiku Srpsku, poput smještaja, putnih troškova, kao i neophodnih lijekova ili medicinskih sredstava s ciljem obezbjeđivanja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima za vrijeme boravka u inostranstvu.

16 Februara, 2022
Copyright © 2023- Fond Solidarnosti Republike Srpske