Дан државности Републике Србије

Златна медаља за заслуге Фонду солидарности

Предсједник Републике Србије Александар Вучић данас је у поводу Дана државности Златном медаљом за заслуге за изузетан допринос у области јавних, хуманитарних  и здравствених дјелатности  одликовао директорицу Фонда солидарности за дијагностику и лијечење и обољења стања и повреда дјеце у иностранству „Душа дјеце“  Јасминку Вучковић.

 „Ово признање је за све грађане Републике Српске који добровољним издвајањем од својих плата сваког мјесеца омогућавају да се дјеца лијече у иностранству. Тиме је недвосмислено показана солидарност према најосјетљивијој категорији друштва и хвала држави Србији која је то препознала“, истакла је Вучковићева.

Приликом оснивања овог фонда један од основних циљева је био да престане потреба да се дјеца лијече у иностранству путем хуманитарних акција.

„Тако да је Република Српска системски ријешила проблем лијечења дјеце у иностранству, а хуманитарне акције за лијечење дјеце су сведене само на спорадичне и све рјеђе случајеве“, истакла је Вучковићева.

Захваљујући Фонду солидарности и дјеца са најтежим дијагнозама чије лијечење кошта и по неколико милиона добили су шансу да се лијече. Примјера ради, за лијечење само једног дјетета обољелог од ријетке болести, које траје у континуитету у задње три године, до сада је издвојено скоро три милиона КМ.

Такође, захваљујући Фонду солидарности не само да је обезбијеђен новац за финансирање лијечења дјеце у иностранству, већ су дјеца из Републике Српске добила шансу да се лијече у познатим свјетским здравственим установама и да их лијече еминентни љекари.

Од почетка рада Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, тачније од 1. јануара 2018. године до данас финансирано је лијечење и дијагностика у иностранству за 365 дјеце до 18. године старости ( одобрено укупно 565 рјешења, с тим да су нека лијечења продужавана више пута).  За сва ова лијечења Фонд солидарности до сада је издвојио више од 17 милиона КМ.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечења су малигна обољења, ријетке болести, трансплантација, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења.. Дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета, у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама.

Подсјећамо да Фонд солидарности у потпуности сноси трошкове лијечења дјеце којима је одобрено лијечење у иностранству, што подразумијева комплетно лијечење, укључујући све оно што је дјетету неопходно у току лијечења. Такође, Фонд солидарности сноси и трошкове смјештаја пратиоца уз дијете, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња.

Због ситуације изазване пандемијом корона вирусa, још почетком пандемије Управни одбор Фонда солидарности је донио одлуку да у току трајања ванредног стања или ванредне ситуације финансира и додатне трошкове у вези са лијечењима у иностранству, уколико није могућ повратак у Републику Српску, попут смјештаја, путних трошкова, као и неопходних лијекова или медицинских средстава у циљу обезбјеђивања даљег лијечења дјетета у кућним условима за вријеме боравка у иностранству.

15 фебруара, 2022
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe