Dan državnosti Republike Srbije

Zlatna medalja za zasluge Fondu solidarnosti

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u povodu Dana državnosti Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetan doprinos u oblasti javnih, humanitarnih  i zdravstvenih djelatnosti  odlikovao direktoricu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje i oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu „Duša djece“  Jasminku Vučković.

 „Ovo priznanje je za sve građane Republike Srpske koji dobrovoljnim izdvajanjem od svojih plata svakog mjeseca omogućavaju da se djeca liječe u inostranstvu. Time je nedvosmisleno pokazana solidarnost prema najosjetljivijoj kategoriji društva i hvala državi Srbiji koja je to prepoznala“, istakla je Vučkovićeva.

Prilikom osnivanja ovog fonda jedan od osnovnih ciljeva je bio da prestane potreba da se djeca liječe u inostranstvu putem humanitarnih akcija.

„Tako da je Republika Srpska sistemski riješila problem liječenja djece u inostranstvu, a humanitarne akcije za liječenje djece su svedene samo na sporadične i sve rjeđe slučajeve“, istakla je Vučkovićeva.

Zahvaljujući Fondu solidarnosti i djeca sa najtežim dijagnozama čije liječenje košta i po nekoliko miliona dobili su šansu da se liječe. Primjera radi, za liječenje samo jednog djeteta oboljelog od rijetke bolesti, koje traje u kontinuitetu u zadnje tri godine, do sada je izdvojeno skoro tri miliona KM.

Takođe, zahvaljujući Fondu solidarnosti ne samo da je obezbijeđen novac za finansiranje liječenja djece u inostranstvu, već su djeca iz Republike Srpske dobila šansu da se liječe u poznatim svjetskim zdravstvenim ustanovama i da ih liječe eminentni ljekari.

Od početka rada Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, tačnije od 1. januara 2018. godine do danas finansirano je liječenje i dijagnostika u inostranstvu za 365 djece do 18. godine starosti ( odobreno ukupno 565 rješenja, s tim da su neka liječenja produžavana više puta).  Za sva ova liječenja Fond solidarnosti do sada je izdvojio više od 17 miliona KM.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja.. Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama.

Podsjećamo da Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve ono što je djetetu neophodno u toku liječenja. Takođe, Fond solidarnosti snosi i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.

Zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, još početkom pandemije Upravni odbor Fonda solidarnosti je donio odluku da u toku trajanja vanrednog stanja ili vanredne situacije finansira i dodatne troškove u vezi sa liječenjima u inostranstvu, ukoliko nije moguć povratak u Republiku Srpsku, poput smještaja, putnih troškova, kao i neophodnih lijekova ili medicinskih sredstava u cilju obezbjeđivanja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima za vrijeme boravka u inostranstvu.

15 Februara, 2022
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske