На лијечење у иностранство од почетка године отпутовало је 144 дјеце из Републике Српске, што представља повећање у односу на прошлу годину, када је у иностранство било упућено 107 малишана.

„Укупни трошкови лијечења у овој години износили су 5,7 милиона КМ“, подаци су Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству „Душа дјеце“.

Из Фонда истичу да је број одобрених рјешења ове године 187 јер су поједина лијечења продужавана више пута и додају да из године у годину запримају све више захтјева за одлазак дјеце у иностранство.

„Фонд солидарности у потпуности сноси трошкове лијечења дјеце којима је одобрен тај третман у иностранству, што подразумијева комплетно лијечење, укључујући све оно што је дјетету неопходно у току тог процеса. Такође, Фонд солидарности сноси и трошкове смјештаја пратиоца уз дијете, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња“, кажу они за „Независне новине“.

Одлука да у току трајања ванредног стања или ситуације Фонд финансира и додатне трошкове у вези са лијечењима вани, уколико није могућ повратак у РС, још је на снази.

У „Души дјеце“ кажу да су разлози упућивања на лијечење малишана разни и да су се дјеца из Републике Српске лијечила у многим земљама западне Европе и Америке.

„Најчешћи разлози за упућивање на лијечења су малигна обољења, ријетке болести, трансплантација, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења, а све чешћи разлози су и слање материјала за генетске анализе у иностранство. Такође, дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета, у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Низоземској и другим земљама“, кажу они.

У Фонду наводе да се на њиховим рачунима тренутно налазе 12,2 милиона марака и да се тај новац троши искључиво за лијечење дјеце и ни у једну другу намјену.

„Од 2018. године, од када је почео с радом Фонд солидарности, укупно је одобрено 508 рјешења, и то за 324 дјетета, а за трошкове лијечења одобрено је више од 16 милиона КМ“, кажу у Фонду, а за лијечење само једног дјетета издвојено је скоро три милиона КМ.

Извор: Независне новине

9 новембра, 2021
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe