Народна скупштина Републике Српске данас је једногласно усвојила Извјештај о извршењу Ребаланса Буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за прошлу годину.

 Наиме, како је наведено у извјештају, у прошлој години одобрено је око 6,1 милиона за лијечење 107 дјеце.

Највећи број захтјева  односио се на лијечења која су обављена у иностранству, а најчешћи разлози за упућивање у иностранство су била лијечења дјеце обољеле од малигних болести, ријетких болести, трансплантација, урођених ортопедских аномалија, болести ока, срца и других обољења.

Овај извјештај, иначе,  наишао је на подршку свих посланика који су узели учешће у расправи.   Нико ни из власти ни из опозиције није имао ниједну замјерку на рад Фонда ни на извјештај, који би, како сматрају, по својој транспаретности, требало да буде образац рада за све остале јавне установе и јавна предузећа.

Директорка Фонда Јасминка Вучковић у завршном обраћању нагласила је да је Фонд у прошлој години, од 200 запримљених захтјева, само један одбио и то због ненадлежности.

„У таквим случајевима, Фонд родитеље обољеле дјеце не оставља саме у њиховох борби, већ им помажу да се за помоћ обрате надлежним установама и институцијама. Најчешће је то Фонд здравственог осигурања РС“, истакла је Вучковићева.

Подсјећамо да је од почетка рада, па до данас, Фонд солидарности финансирао лијечења и дијагностику у иностранству за 276 дјеце за шта је издвојено око 10 милиона КМ.

Захваљујући Фонду солидарности не само да је обезбијеђен новац за финансирање лијечења дјеце у иностранству, већ су дјеца из Републике Српске добила шансу да се лијече у познатим свјетским здравственим установама и да их лијече еминентни љекари.

Иначе, Фонд солидарности у потпуности сноси трошкове лијечења дјеце којима је одобрено лијечење у иностранству, што подразумијева комплетно лијечење, укључујући све оно што је дјетету неопходно у току лијечења, попут лијекова и др. Такође, Фонд солидарности сноси и трошкове смјештаја пратиоца уз дијете, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња.

Такође, сав новац који се прикупи у Фонд солидарности троши се искључиво за лијечење дјеце у иностранству, јер административно-техничку подршку раду овог фонда пружају запослени у Фодну здравственог осигурања РС.

Иначе , у  финансирању Фонда учествује цјелокупно друштво, а највећи допринос дају радници који сваки мјесец од своје плате издвајају (уколико то желе) 0,25 одсто за финансирање лијечења дјеце. Поред нето плате запослених, извори финансирања Фонда солидарности су и буџети локалних заједница и буџет Републике Српске, 5 одсто од куповине службених возила јавних предузећа, установа, институција, изузев МУП-а РС и здравствених установа, те донације.

7 јула, 2021
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe