Narodna skupština Republike Srpske danas je jednoglasno usvojila Izvještaj o izvršenju Rebalansa Budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu.

 Naime, kako je navedeno u izvještaju, u prošloj godini odobreno je oko 6,1 miliona za liječenje 107 djece.

Najveći broj zahtjeva  odnosio se na liječenja koja su obavljena u inostranstvu, a najčešći razlozi za upućivanje u inostranstvo su bila liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja.

Ovaj izvještaj, inače,  naišao je na podršku svih poslanika koji su uzeli učešće u raspravi.   Niko ni iz vlasti ni iz opozicije nije imao nijednu zamjerku na rad Fonda ni na izvještaj, koji bi, kako smatraju, po svojoj transparetnosti, trebalo da bude obrazac rada za sve ostale javne ustanove i javna preduzeća.

Direktorka Fonda Jasminka Vučković u završnom obraćanju naglasila je da je Fond u prošloj godini, od 200 zaprimljenih zahtjeva, samo jedan odbio i to zbog nenadležnosti.

„U takvim slučajevima, Fond roditelje oboljele djece ne ostavlja same u njihovoh borbi, već im pomažu da se za pomoć obrate nadležnim ustanovama i institucijama. Najčešće je to Fond zdravstvenog osiguranja RS“, istakla je Vučkovićeva.

Podsjećamo da je od početka rada, pa do danas, Fond solidarnosti finansirao liječenja i dijagnostiku u inostranstvu za 276 djece za šta je izdvojeno oko 10 miliona KM.

Zahvaljujući Fondu solidarnosti ne samo da je obezbijeđen novac za finansiranje liječenja djece u inostranstvu, već su djeca iz Republike Srpske dobila šansu da se liječe u poznatim svjetskim zdravstvenim ustanovama i da ih liječe eminentni ljekari.

Inače, Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve ono što je djetetu neophodno u toku liječenja, poput lijekova i dr. Takođe, Fond solidarnosti snosi i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.

Takođe, sav novac koji se prikupi u Fond solidarnosti troši se isključivo za liječenje djece u inostranstvu, jer administrativno-tehničku podršku radu ovog fonda pružaju zaposleni u Fodnu zdravstvenog osiguranja RS.

Inače , u  finansiranju Fonda učestvuje cjelokupno društvo, a najveći doprinos daju radnici koji svaki mjesec od svoje plate izdvajaju (ukoliko to žele) 0,25 odsto za finansiranje liječenja djece. Pored neto plate zaposlenih, izvori finansiranja Fonda solidarnosti su i budžeti lokalnih zajednica i budžet Republike Srpske, 5 odsto od kupovine službenih vozila javnih preduzeća, ustanova, institucija, izuzev MUP-a RS i zdravstvenih ustanova, te donacije.

7 Jula, 2021
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske