„Мој син Милан Секулић рођен је са отвором на срцу, а већи здравствени проблеми су кренули у пубертету. Захваљујући Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, али и институцијама Српске које су и иницирале оснивање овог фонда, мој син је добио шансу да се лијечи у Љубљани, а да при томе нисмо морали да размишљамо како да пронађено новац за лијечење. И данас је, захваљујући томе,  мој син 100 одсто здрав, односно излијечен“, рекао је ово Гојко Секулић, отац Милана Секулића из Бањалуке којег је данас са још двије породице примио и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић заједно са директорицом Фонда солидарности Јасминком Вучковић.

Како је рекао, његов син је сада поново добио шансу да игра фудбал којег толико воли, будући да је раније због здравствених проблема морао да паузира са тренирањем и напредовањем у овом спорту.

„Мени као родитељу је најважније да је он здрав, а њему је најважнији фудбал. Раније су му предвиђали сјајну фудбалску каријеру и говорили да је насљедник Кристијана Роналда, те се сада надам да ће успјети да испуни свој сан. То не би могао да није било Фонда солидарности“, истакао је Гојко.

И отац Јована Петровића из Добоја, дјечака од 11 година, Велибор Петровић сматра да је су оснивањем овог Фонда, све породице које има сличне проблеме, финансијски растерећене, јер више не морају да размишљају на који начин да скупе новац за лијечење у иностранству.

„Јован је имао 12 операција, а све оне су коштале у износу од 5.000 до 15.000 евра. Поред новца који је сада обезбјеђен, Фонд солидарности има и другачији приступ, топлији, људски, да га сви доживљамо као нашу другу породицу“, истакао је Велибор Петровић.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Директорици Фонда солидарности Амблем РС

Предсједник Владе РС Радован Вишковић данас је и директорици Фонда солидарности уручио Амблем Републике Српске као признање за сав досадашњи рад у Фонду солидарности. Поклоне од предсједника Владе РС добили су и дјечаци који су били у посјети Влади РС. Тако је Страхиња који тренира кошарку добио кошаркашку лопту, Милан као ватрени навијач Црвене звезде  – фудбалску лопту, а најмлађи Јован лего коцке.

________________________________________________________________________________________________________________________

Породица Росуљаш из Бијељина је, такође, задовољна радом Фонда солидарности, посебно истичући да је Република Српска прва у региону која је на овај начин осмислила функционисање једне установе која финансира лијечење дјеце у иностранству.

„Мој син Страхиња, такође, има здравствене проблеме од рођења, а са оснивањем Фонда солидарности више не морамо да размишљамо како ћемо платити лијечења“, рекао је Драган Росуљаш.

Директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић информисала је предсједника Владе РС Радована Вишковића о активностима наше установе, посебно истичући да су се и  за вријеме короне дјеца у континуитету  лијечила у иностранству.

„Фонд солидарности од почетка рада до данас одобрио је око 400 рјешења за 266 дјеце, јер су многа лијечења продужена више пута. За сва ова лијечења до сада је издвојено око 10 милиона КМ“, истакла је Вучковићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српска поносна што једина у региону има Фонд солидарности који пружа значајну финансијску али и моралну подршку породицама који се боре за здравље своје дјеце.

„Најскупље лијечење је коштало око 800.000 евра и питање је да ли постоји породица која самостално може да издвоји толики износ за лијечење“, истакао је Вишковић и додао да је значај Фонда још већи, јер је прије његовог успостављања новац прикупљан организовањем хуманитарних акција које су представљале, како је рекао, додатни стрес за породице.

„Можемо бити поносни као народ, јер смо успјели да ове породице ослободимо стреса да не моле за новац који им је потребан за лијечење дјеце“, рекао је Вишковић који је истакао да ова установа не гради класични однос између институције  и корисника, него је ријеч о животној, односно пријатељској причи.

„ Све и једна марка која се прикупи на рачуну Фонда солидарности се троши искључиво на лијечење дјеце, а рад Фонда солидарности је јаван, јер све што се уради јавно се и објави.  До сада нисам чуо ниједну примједбу на рачун рада ове установе, те је важно због других породица које имају сличне потребе, да пошаљемо поруку да постоји рјешење и институција која им може помоћи “, рекао је Вишковић.

21 маја, 2021
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe