„Moj sin Milan Sekulić rođen je sa otvorom na srcu, a veći zdravstveni problemi su krenuli u pubertetu. Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, ali i institucijama Srpske koje su i inicirale osnivanje ovog fonda, moj sin je dobio šansu da se liječi u Ljubljani, a da pri tome nismo morali da razmišljamo kako da pronađeno novac za liječenje. I danas je, zahvaljujući tome,  moj sin 100 odsto zdrav, odnosno izliječen“, rekao je ovo Gojko Sekulić, otac Milana Sekulića iz Banjaluke kojeg je danas sa još dvije porodice primio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zajedno sa direktoricom Fonda solidarnosti Jasminkom Vučković.

Kako je rekao, njegov sin je sada ponovo dobio šansu da igra fudbal kojeg toliko voli, budući da je ranije zbog zdravstvenih problema morao da pauzira sa treniranjem i napredovanjem u ovom sportu.

„Meni kao roditelju je najvažnije da je on zdrav, a njemu je najvažniji fudbal. Ranije su mu predviđali sjajnu fudbalsku karijeru i govorili da je nasljednik Kristijana Ronalda, te se sada nadam da će uspjeti da ispuni svoj san. To ne bi mogao da nije bilo Fonda solidarnosti“, istakao je Gojko.

I otac Jovana Petrovića iz Doboja, dječaka od 11 godina, Velibor Petrović smatra da je su osnivanjem ovog Fonda, sve porodice koje ima slične probleme, finansijski rasterećene, jer više ne moraju da razmišljaju na koji način da skupe novac za liječenje u inostranstvu.

„Jovan je imao 12 operacija, a sve one su koštale u iznosu od 5.000 do 15.000 evra. Pored novca koji je sada obezbjeđen, Fond solidarnosti ima i drugačiji pristup, topliji, ljudski, da ga svi doživljamo kao našu drugu porodicu“, istakao je Velibor Petrović.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Direktorici Fonda solidarnosti Amblem RS

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković danas je i direktorici Fonda solidarnosti uručio Amblem Republike Srpske kao priznanje za sav dosadašnji rad u Fondu solidarnosti. Poklone od predsjednika Vlade RS dobili su i dječaci koji su bili u posjeti Vladi RS. Tako je Strahinja koji trenira košarku dobio košarkašku loptu, Milan kao vatreni navijač Crvene zvezde  – fudbalsku loptu, a najmlađi Jovan lego kocke.

________________________________________________________________________________________________________________________

Porodica Rosuljaš iz Bijeljina je, takođe, zadovoljna radom Fonda solidarnosti, posebno ističući da je Republika Srpska prva u regionu koja je na ovaj način osmislila funkcionisanje jedne ustanove koja finansira liječenje djece u inostranstvu.

„Moj sin Strahinja, takođe, ima zdravstvene probleme od rođenja, a sa osnivanjem Fonda solidarnosti više ne moramo da razmišljamo kako ćemo platiti liječenja“, rekao je Dragan Rosuljaš.

Direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković informisala je predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića o aktivnostima naše ustanove, posebno ističući da su se i  za vrijeme korone djeca u kontinuitetu  liječila u inostranstvu.

„Fond solidarnosti od početka rada do danas odobrio je oko 400 rješenja za 266 djece, jer su mnoga liječenja produžena više puta. Za sva ova liječenja do sada je izdvojeno oko 10 miliona KM“, istakla je Vučkovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska ponosna što jedina u regionu ima Fond solidarnosti koji pruža značajnu finansijsku ali i moralnu podršku porodicama koji se bore za zdravlje svoje djece.

„Najskuplje liječenje je koštalo oko 800.000 evra i pitanje je da li postoji porodica koja samostalno može da izdvoji toliki iznos za liječenje“, istakao je Višković i dodao da je značaj Fonda još veći, jer je prije njegovog uspostavljanja novac prikupljan organizovanjem humanitarnih akcija koje su predstavljale, kako je rekao, dodatni stres za porodice.

„Možemo biti ponosni kao narod, jer smo uspjeli da ove porodice oslobodimo stresa da ne mole za novac koji im je potreban za liječenje djece“, rekao je Višković koji je istakao da ova ustanova ne gradi klasični odnos između institucije  i korisnika, nego je riječ o životnoj, odnosno prijateljskoj priči.

„ Sve i jedna marka koja se prikupi na računu Fonda solidarnosti se troši isključivo na liječenje djece, a rad Fonda solidarnosti je javan, jer sve što se uradi javno se i objavi.  Do sada nisam čuo nijednu primjedbu na račun rada ove ustanove, te je važno zbog drugih porodica koje imaju slične potrebe, da pošaljemo poruku da postoji rješenje i institucija koja im može pomoći “, rekao je Višković.

21 Maja, 2021
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske