Фонд солидарности “Душа дјеце“ финансирао лијечење 18 обољелих малишана

Захваљујући Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, од оснивања ове установе, 18 малишана обољелих од малигних болести из Републике Српске је лијечено у еминентним свјетским клиникама. Већина ових малишана је у болницама у иностранству провела дужи временски период након чега су у више наврата одлазили и одлазе на контролне прегледе.

Дјеца из Српске су упућивана у иностранство на лијечење углавном због различитих врста леукемија, неуробластома и других малигних болести, јер њихово лијечење није било могуће у нашим здравственим установама.Ријеч је о изузетно скупим лијечењима која у просјеку коштају око 200.000 евра, а међу најскупљима је било лијечење у Њемачкој за које је издвојено 370.000 евра.Фонд солидарности поред трошкова лијечења, финансира и смјештај за родитеље који се налазе у пратњи дјетета. Такође, због ситуације изазване пандемијом вируса корона, Фонд је сносио и друге трошкове за вријеме боравка дјеце у иностранству,усљед немогућности да се врате кући, попут неопходних терапија, путних трошкова и др.

Иначе, 15. фебруар се у свијету обиљежава као Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести. Тим поводом, директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић честитала је Удружењу родитеља обољеле дјеце “Искра“ на истрајности и истинској борби за унапређење здравствене заштитедјецеобољелеод малигних болести. Вучковићева се захвалила свим родитељима обољеледјеце на сарадњи и подршци коју пружају раду Фонда солидарности, истичући да је та подршка обострана.“Са породицама обољелих малишана трудимо се да градимо пријатељски однос и да нас не посматрају само као финансијску установу, већ као установу која истински жели да им помогне и којој увијек могу да се обрате. Судећи по односима које имамо са родитељима, а и са самим малишанима, нарочито оним који се у континуитету лијече, мислим да смо у томе и успјели. Ма колико да су поједине ситуације сложене, ту смо да заједно пронађемо рјешење и омогућимо лијечење у иностранству за свако дијете којем је оно неопходно“, истакла је директорица Фонда.

Подсјећамо да је Фонд солидарности основан крајем 2017. године управо са намјером да се омогући лијечење дјеце до 18 година у иностранству, онда када оно није могуће у Српској. Сада, након три године рада, можемо констатовати да је оснивањем овог фонда Република Српска системски ријешила проблем финансирања лијечењадјеце у иностранству, те да смо хуманитарне акције за лијечењедјеце свели на тек спорадичне појаве, што није случај у земљама нашег окружења. Међутим, значај Фонда солидарности није само у томе што су, захваљујући солидарности цјелокупног друштва,обезбјеђена средства за изузетно скупа лијечења, већ су наши малишани добили и прилику да се лијече у најпознатијим клиникама и да их лијече најбољи свјетски стручњаци.Од почетка рада Фонда солидарности у иностранство је на дијагностику и лијечење упућено 243 дјеце, за шта је издвојено више од 7 милиона КМ.

14 фебруара, 2021
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe