Fond solidarnosti ”Duša djece” finansirao liječenje 18 oboljelih mališana

Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, od osnivanja ove ustanove, 18 mališana oboljelih od malignih bolesti iz Republike Srpske je liječeno u eminentnim svjetskim klinikama. Većina ovih mališana je u bolnicama u inostranstvu provela duži vremenski period nakon čega su u više navrata odlazili i odlaze na kontrolne preglede.

Djeca iz Srpske su upućivana u inostranstvo na liječenje uglavnom zbog različitih vrsta leukemija, neuroblastoma i drugih malignih bolesti, jer njihovo liječenje nije bilo moguće u našim zdravstvenim ustanovama.Riječ je o izuzetno skupim liječenjima koja u prosjeku koštaju oko 200.000 evra, a među najskupljima je bilo liječenje u Njemačkoj za koje je izdvojeno 370.000 evra.Fond solidarnosti pored troškova liječenja, finansira i smještaj za roditelje koji se nalaze u pratnji djeteta. Takođe, zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, Fond je snosio i druge troškove za vrijeme boravka djece u inostranstvu,usljed nemogućnosti da se vrate kući, poput neophodnih terapija, putnih troškova i dr.

Inače, 15. februar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Tim povodom, direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković čestitala je Udruženju roditelja oboljele djece ”Iskra” na istrajnosti i istinskoj borbi za unapređenje zdravstvene zaštitedjeceoboljeleod malignih bolesti. Vučkovićeva se zahvalila svim roditeljima oboljeledjece na saradnji i podršci koju pružaju radu Fonda solidarnosti, ističući da je ta podrška obostrana.”Sa porodicama oboljelih mališana trudimo se da gradimo prijateljski odnos i da nas ne posmatraju samo kao finansijsku ustanovu, već kao ustanovu koja istinski želi da im pomogne i kojoj uvijek mogu da se obrate. Sudeći po odnosima koje imamo sa roditeljima, a i sa samim mališanima, naročito onim koji se u kontinuitetu liječe, mislim da smo u tome i uspjeli. Ma koliko da su pojedine situacije složene, tu smo da zajedno pronađemo rješenje i omogućimo liječenje u inostranstvu za svako dijete kojem je ono neophodno”, istakla je direktorica Fonda.

Podsjećamo da je Fond solidarnosti osnovan krajem 2017. godine upravo sa namjerom da se omogući liječenje djece do 18 godina u inostranstvu, onda kada ono nije moguće u Srpskoj. Sada, nakon tri godine rada, možemo konstatovati da je osnivanjem ovog fonda Republika Srpska sistemski riješila problem finansiranja liječenjadjece u inostranstvu, te da smo humanitarne akcije za liječenjedjece sveli na tek sporadične pojave, što nije slučaj u zemljama našeg okruženja. Međutim, značaj Fonda solidarnosti nije samo u tome što su, zahvaljujući solidarnosti cjelokupnog društva,obezbjeđena sredstva za izuzetno skupa liječenja, već su naši mališani dobili i priliku da se liječe u najpoznatijim klinikama i da ih liječe najbolji svjetski stručnjaci.Od početka rada Fonda solidarnosti u inostranstvo je na dijagnostiku i liječenje upućeno 243 djece, za šta je izdvojeno više od 7 miliona KM.

14 Februara, 2021
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske