Подршка институција за дјецу са потешкоћама у развоју

Почетком наредне године требало би да се дефинишу стални извори финансирања организација које се боре за унапређење положаја дјеце са потешкоћама у развоју као и одређена законска рјешења  чиме би њихови проблеми у великој мјери  били системски ријешени. Ово је, између осталог, закључено на састанку на којем су присуствовали представници свих релевантних институција у Српској са представницима удружења који се баве овом проблематиком.

На састанку на којем је био и српски члан Предсједништва Милорад Додик, министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, као и директор Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић, директорица Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић наглашено је да ће подршка релевантних институција у наредном периоду бити још већа.

„Највећу помоћ дјеци са потешкоћама у развоју и њиховим родитељима пружају  организације и удружења које окупљају ову категорију становништва, али и оне су често суочене са тешкоћама, прије свега финансијским. Како њихов рад не би био угрожен, до краја марта наредне године биће им обезбијеђено 300.000 марака, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је најавио да ће у јануару бити одржан састанак надлежних у Републици Српској са представницима организација за дјецу са потешкоћама у развоју с циљем системског и трајног рјешавања проблема поменутих удружења и њихових чланова.

На том састанку како је рекао, на којем би требало да  присуствују све релевантне институције, биће дефинисани трајни извори финансирања ових организација и израђени акти да се приступи рјешавању њихових проблема.

„Циљ је да се обезбиједи далеко већи стандард услуга и подршке овим удружењима и њиховим члановима. Друго, одлична идеја је да се обезбиједи локација у Бањалуци да се изграде сви објекти потребни за њихов рад, и то на 1.500 до 2.000 метара квадратних“, изјавио је Додик.

Представници удружења на састанку су навели да очекују да ће кроз законска и подзаконска акта ова категорија друштва добити још већу, системску подршку.

 „Влада Српске је још 2015. године усвојила Програм за ријетке болести. Ми радимо по том пограму али сада су се појавили нови проблеми, а тичу се финансирања лијекова за ријетке болести“, рекла је Биљана Котур из Савеза за ријетке болести.

Да су Српска и њене институције и до сада имале разумијевања за ову категорију становника, показује и формирање Фонда солидарности за лијечење у иностранству, захваљујући којем је до сада одобрено лијечење за 303 дјеце. У првој години рада за трошкове лијечења издвојено је милион и по марака, у трећој више од  пет и по милиона. Међутим, пандемија вируса корона донијела је и нове изазове.

„Имали смо породице које су биле на лијечењу у априлу, када је почела пандемија, па је био проблем како да их вратимо. Сада имамо други проблем, а то је одобравање одласка у иностранство јер неке земље, због погоршане епидемиолошке ситуације усљед вируса корона, затварају границе, па се онда сналазе и траже друге могућности“, изјавила је Јасминка Вучковић, директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Додик је нагласио да је поносан на рад Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

„Обухват дјеце са тим потребама је цјеловит. У првој години смо платили око 1,5 милиона КМ за лијечење, а у трећој више од 5,5 милиона КМ. То говори да је овај фонд стабилизован“, истакао је Додик.

30 новембра, 2020
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe