Podrška institucija za djecu sa poteškoćama u razvoju

Početkom naredne godine trebalo bi da se definišu stalni izvori finansiranja organizacija koje se bore za unapređenje položaja djece sa poteškoćama u razvoju kao i određena zakonska rješenja  čime bi njihovi problemi u velikoj mjeri  bili sistemski riješeni. Ovo je, između ostalog, zaključeno na sastanku na kojem su prisustvovali predstavnici svih relevantnih institucija u Srpskoj sa predstavnicima udruženja koji se bave ovom problematikom.

Na sastanku na kojem je bio i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, kao i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić, direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković naglašeno je da će podrška relevantnih institucija u narednom periodu biti još veća.

„Najveću pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima pružaju  organizacije i udruženja koje okupljaju ovu kategoriju stanovništva, ali i one su često suočene sa teškoćama, prije svega finansijskim. Kako njihov rad ne bi bio ugrožen, do kraja marta naredne godine biće im obezbijeđeno 300.000 maraka, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je najavio da će u januaru biti održan sastanak nadležnih u Republici Srpskoj sa predstavnicima organizacija za djecu sa poteškoćama u razvoju s ciljem sistemskog i trajnog rješavanja problema pomenutih udruženja i njihovih članova.

Na tom sastanku kako je rekao, na kojem bi trebalo da  prisustvuju sve relevantne institucije, biće definisani trajni izvori finansiranja ovih organizacija i izrađeni akti da se pristupi rješavanju njihovih problema.

„Cilj je da se obezbijedi daleko veći standard usluga i podrške ovim udruženjima i njihovim članovima. Drugo, odlična ideja je da se obezbijedi lokacija u Banjaluci da se izgrade svi objekti potrebni za njihov rad, i to na 1.500 do 2.000 metara kvadratnih“, izjavio je Dodik.

Predstavnici udruženja na sastanku su naveli da očekuju da će kroz zakonska i podzakonska akta ova kategorija društva dobiti još veću, sistemsku podršku.

 „Vlada Srpske je još 2015. godine usvojila Program za rijetke bolesti. Mi radimo po tom pogramu ali sada su se pojavili novi problemi, a tiču se finansiranja lijekova za rijetke bolesti“, rekla je Biljana Kotur iz Saveza za rijetke bolesti.

Da su Srpska i njene institucije i do sada imale razumijevanja za ovu kategoriju stanovnika, pokazuje i formiranje Fonda solidarnosti za liječenje u inostranstvu, zahvaljujući kojem je do sada odobreno liječenje za 303 djece. U prvoj godini rada za troškove liječenja izdvojeno je milion i po maraka, u trećoj više od  pet i po miliona. Međutim, pandemija virusa korona donijela je i nove izazove.

„Imali smo porodice koje su bile na liječenju u aprilu, kada je počela pandemija, pa je bio problem kako da ih vratimo. Sada imamo drugi problem, a to je odobravanje odlaska u inostranstvo jer neke zemlje, zbog pogoršane epidemiološke situacije usljed virusa korona, zatvaraju granice, pa se onda snalaze i traže druge mogućnosti“, izjavila je Jasminka Vučković, direktor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Dodik je naglasio da je ponosan na rad Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

„Obuhvat djece sa tim potrebama je cjelovit. U prvoj godini smo platili oko 1,5 miliona KM za liječenje, a u trećoj više od 5,5 miliona KM. To govori da je ovaj fond stabilizovan“, istakao je Dodik.

30 Novembra, 2020
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske