Покренута процедура за лијечење Стефана Новаковића

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству  јутрос је примио захтјев за лијечења дјечака Стефана Новаковића из Источног Сарајева у Турској, а процедура за одобравање финансирања лијечења је већ покренута.

Наиме, на основу информација из медија директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић још раније је контактирала родитеље дјечака, као и Болницу у Источном Сарајеву, управо са намјером како би на основу детаљнијих информација Фонд солидарности могао да започне припреме на спровођењу неопходне процедуре и прије званичног захтјева, а са циљем да дјечак правовремено буде примљен у болницу у Турској.

С обзиром на то да је Фонд солидарности практично започео процедуру на основу првих информација о овом случају у јавности, те да су родитељи упознати са процедуром и потребном документацијом, вјерујемо да ће у најкраћем могућем року, односно у току ове седмице захтјев бити ријешен.

Подсјећамо да је за одобравање лијечења у иностранству путем Фонда солидарности, у складу са Законом и другим прописима, неопходно да мишљење о потреби лијечења у иностранству да стручна комисија овог фонда, као и чланови Управног одбора. Такође, одређен временски период је потребан и како би се регулисале процедуре у вези са плаћањем лијечења, што је услов за пријем дјечака у болницу у Турској.

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству више пута је од свог оснивања позивао јавност, односно родитеље, као и медије и удружења да им прва адреса када је у питању лијечење дјеце у иностранству буде овај фонд јер је изузетно значајно да се на вријеме преда захтјев како би Фонд могао правовремено да донесе рјешење и упути дијете на лијечење. Користимо и ову прилику да још једном апелујемо на сва удружења и појединце који желе да буду хумани да прво информишу родитеље и упуте их на Фонд солидарности, како би се избјегле беспотребне хуманитарне акције сакупљања новца, које су за јавност узнемирујуће, а посебно за родитеље и саму дјецу која се тада излажу јавности. Још једном понављамо, Република Српска је прије три године оснивањем Фонда солидарности институционално ријешила проблем финансирања лијечења дјеце у иностранству и Фонд солидарности готово свакодневно доноси рјешења о финансирању дијагностике и лијечења дјеце у иностранству. Подсјећамо да је до сада на лијечење у иностранство упућено 190 дјеце, а податке о одобреним рјешењима и трошковима лијечења, као и стање на рачунима, транспарентно објављујемо на интернет страници Фонда здравственог осигурања РС (у менију Фонда солидарности).

29 јула, 2020
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe