Pokrenuta procedura za liječenje Stefana Novakovića

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu  jutros je primio zahtjev za liječenja dječaka Stefana Novakovića iz Istočnog Sarajeva u Turskoj, a procedura za odobravanje finansiranja liječenja je već pokrenuta.

Naime, na osnovu informacija iz medija direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković još ranije je kontaktirala roditelje dječaka, kao i Bolnicu u Istočnom Sarajevu, upravo sa namjerom kako bi na osnovu detaljnijih informacija Fond solidarnosti mogao da započne pripreme na sprovođenju neophodne procedure i prije zvaničnog zahtjeva, a sa ciljem da dječak pravovremeno bude primljen u bolnicu u Turskoj.

S obzirom na to da je Fond solidarnosti praktično započeo proceduru na osnovu prvih informacija o ovom slučaju u javnosti, te da su roditelji upoznati sa procedurom i potrebnom dokumentacijom, vjerujemo da će u najkraćem mogućem roku, odnosno u toku ove sedmice zahtjev biti riješen.

Podsjećamo da je za odobravanje liječenja u inostranstvu putem Fonda solidarnosti, u skladu sa Zakonom i drugim propisima, neophodno da mišljenje o potrebi liječenja u inostranstvu da stručna komisija ovog fonda, kao i članovi Upravnog odbora. Takođe, određen vremenski period je potreban i kako bi se regulisale procedure u vezi sa plaćanjem liječenja, što je uslov za prijem dječaka u bolnicu u Turskoj.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu više puta je od svog osnivanja pozivao javnost, odnosno roditelje, kao i medije i udruženja da im prva adresa kada je u pitanju liječenje djece u inostranstvu bude ovaj fond jer je izuzetno značajno da se na vrijeme preda zahtjev kako bi Fond mogao pravovremeno da donese rješenje i uputi dijete na liječenje. Koristimo i ovu priliku da još jednom apelujemo na sva udruženja i pojedince koji žele da budu humani da prvo informišu roditelje i upute ih na Fond solidarnosti, kako bi se izbjegle bespotrebne humanitarne akcije sakupljanja novca, koje su za javnost uznemirujuće, a posebno za roditelje i samu djecu koja se tada izlažu javnosti. Još jednom ponavljamo, Republika Srpska je prije tri godine osnivanjem Fonda solidarnosti institucionalno riješila problem finansiranja liječenja djece u inostranstvu i Fond solidarnosti gotovo svakodnevno donosi rješenja o finansiranju dijagnostike i liječenja djece u inostranstvu. Podsjećamo da je do sada na liječenje u inostranstvo upućeno 190 djece, a podatke o odobrenim rješenjima i troškovima liječenja, kao i stanje na računima, transparentno objavljujemo na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (u meniju Fonda solidarnosti).

29 Jula, 2020
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske