Нина Ближњаковић: Са Фондом солидарности дјеца имају шансу

Са постојањем Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству систем је омогућио шансу за оздрављење и боље услове лијечења у иностранству. Шансу коју је раније, без системске подршке Републике Српске и друштва било јако тешко остварити, поручила је то Нина Ближњаковић, седамнаестогодишњакиња из Добоја која је се захваљући Фонду солидарности већ двије године лијечи у здравственој установи у Њемачкој.

Нина је прије двије године сазнала да болује од леукемије и да је због тога потребно да се упути на даље лијечење у иностранство. Од тада њене трошкове лијечења финансира Фонд солидарности и до сада су износили око 309.000 евра.

„Нада постоји, а сада и финансијска подршка за лијечењем у иностранству. Трошкови су огромни и моја породица то без постојања Фонда солидарности, чак и кроз организовање хуманитарних акција не би могла сама исфинансирати. Са Фондом солидарности свако дијете има једнаку шансу и што је најважније могућност да здравствену заштиту добију у иностранству и то онда када наше болнице више не могу да пруже адекватну његу“, сматра Нина.

Позитивна и са осмијехом осврнула се на своје лијечење у Њемачкој и са јавношћу је подијелила и своје страхове мислећи да ће због језичке баријере неће моћи на адекаватан начин медицинском особљу пренијети све оно што је мучи.

„Испоставило се да су сви моји страхови били неосновани, јер ми је медицинско особље у Њемачкој пружило најбољу могућу његу, иако се јако тешко носити са чињеницом да сте затворени у четири зида, одвојени од породице, својих пријатеља, свог града и слично“, истакла је Нина.

Својом причом, како је рекла, жели да допринесе информисању о Фонду солидарности како би сваки родитељ у свакој општини у Републици Српкој знао да постоји и на који начин функционише.

Директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић подсјетила на који начин Фонд солидарнсоти финасира лијечење и дијагностику дјеце до 18 година старости и да је неопходна препорука здравствене установе у којој се дијете лијечи. Осим тога, Вучковићева се осврнула и на појаву организовања хуманитарних акција за лијечење дјеце, иако је Фонд солидарности основан да управо буде финансијска подршка за лијечење дјеце у иностранству. Она је апеловала да се хуманитарне акције покрећу оног момента када Фонд солидарности заврши  своје процедуре и јавност упозна са свим битним детаљима о томе шта Фонд солидарности за конкретно дијете финансира.

„Средства која се прикупљају за Фонд солидарности су јавна и доступна на сајту Фонда здравственог осигурања РС. Зато је јако важно да и токови новца који се прикупљају у хуманитарним акцијама за лијечење, исто тако буду јавни, како би се знало у коју намјену се троши новац који се прикупља организовањем хуманитарних акција. Легитимно је право организовати хуманитарну акцију, јер поред трошкова лијечења и смјештаја једног од родитеља уз дијете које финансира Фонд солидарности, постоје и многи други трошкови. Зато је важно да се нагласи у коју сврху се прикупљају средства“, истакла је Вучковићева.

Она је подсјетила да је Фонд солидарности до сада финансирао дијагностику и лијечење за 149 дјеце у иностранству за шта је издвојено више од два милиона КМ.

За малишане поклон од „Mybook-а“ и компаније „Тропик“

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству и ове године је захваљујући одговорно друштвеним компанијама успио да обезбједи поклоне за дјецу која се тренутно налазе на лијечењу. Будући да је децембра мјесец даривања, Фонд солидарности захваљујући пажњи ових компанија настоји да и малишанима који се лијече у иностранству са овим гестом пажње пошаље поруку да нису сами и да их друштво бодри како би заједнички пребродили тежак период иза њих.

24 децембра, 2019
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe