Nina Bližnjaković: Sa Fondom solidarnosti djeca imaju šansu

Sa postojanjem Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu sistem je omogućio šansu za ozdravljenje i bolje uslove liječenja u inostranstvu. Šansu koju je ranije, bez sistemske podrške Republike Srpske i društva bilo jako teško ostvariti, poručila je to Nina Bližnjaković, sedamnaestogodišnjakinja iz Doboja koja je se zahvaljući Fondu solidarnosti već dvije godine liječi u zdravstvenoj ustanovi u Njemačkoj.

Nina je prije dvije godine saznala da boluje od leukemije i da je zbog toga potrebno da se uputi na dalje liječenje u inostranstvo. Od tada njene troškove liječenja finansira Fond solidarnosti i do sada su iznosili oko 309.000 evra.

„Nada postoji, a sada i finansijska podrška za liječenjem u inostranstvu. Troškovi su ogromni i moja porodica to bez postojanja Fonda solidarnosti, čak i kroz organizovanje humanitarnih akcija ne bi mogla sama isfinansirati. Sa Fondom solidarnosti svako dijete ima jednaku šansu i što je najvažnije mogućnost da zdravstvenu zaštitu dobiju u inostranstvu i to onda kada naše bolnice više ne mogu da pruže adekvatnu njegu“, smatra Nina.

Pozitivna i sa osmijehom osvrnula se na svoje liječenje u Njemačkoj i sa javnošću je podijelila i svoje strahove misleći da će zbog jezičke barijere neće moći na adekavatan način medicinskom osoblju prenijeti sve ono što je muči.

„Ispostavilo se da su svi moji strahovi bili neosnovani, jer mi je medicinsko osoblje u Njemačkoj pružilo najbolju moguću njegu, iako se jako teško nositi sa činjenicom da ste zatvoreni u četiri zida, odvojeni od porodice, svojih prijatelja, svog grada i slično“, istakla je Nina.

Svojom pričom, kako je rekla, želi da doprinese informisanju o Fondu solidarnosti kako bi svaki roditelj u svakoj opštini u Republici Srpkoj znao da postoji i na koji način funkcioniše.

Direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković podsjetila na koji način Fond solidarnsoti finasira liječenje i dijagnostiku djece do 18 godina starosti i da je neophodna preporuka zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi. Osim toga, Vučkovićeva se osvrnula i na pojavu organizovanja humanitarnih akcija za liječenje djece, iako je Fond solidarnosti osnovan da upravo bude finansijska podrška za liječenje djece u inostranstvu. Ona je apelovala da se humanitarne akcije pokreću onog momenta kada Fond solidarnosti završi  svoje procedure i javnost upozna sa svim bitnim detaljima o tome šta Fond solidarnosti za konkretno dijete finansira.

„Sredstva koja se prikupljaju za Fond solidarnosti su javna i dostupna na sajtu Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Zato je jako važno da i tokovi novca koji se prikupljaju u humanitarnim akcijama za liječenje, isto tako budu javni, kako bi se znalo u koju namjenu se troši novac koji se prikuplja organizovanjem humanitarnih akcija. Legitimno je pravo organizovati humanitarnu akciju, jer pored troškova liječenja i smještaja jednog od roditelja uz dijete koje finansira Fond solidarnosti, postoje i mnogi drugi troškovi. Zato je važno da se naglasi u koju svrhu se prikupljaju sredstva“, istakla je Vučkovićeva.

Ona je podsjetila da je Fond solidarnosti do sada finansirao dijagnostiku i liječenje za 149 djece u inostranstvu za šta je izdvojeno više od dva miliona KM.

Za mališane poklon od „Mybook-a“ i kompanije „Tropik“

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i ove godine je zahvaljujući odgovorno društvenim kompanijama uspio da obezbjedi poklone za djecu koja se trenutno nalaze na liječenju. Budući da je decembra mjesec darivanja, Fond solidarnosti zahvaljujući pažnji ovih kompanija nastoji da i mališanima koji se liječe u inostranstvu sa ovim gestom pažnje pošalje poruku da nisu sami i da ih društvo bodri kako bi zajednički prebrodili težak period iza njih.

24 Decembra, 2019
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske