Због учесталијих хуманитарних акција за лијечење дјеце у посљедње вријеме, Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству поново подсјећа да се у случају потребе лијечења дјеце до 18 година у иностранству породице прво обрате нашој установи.

Дешава се да се у медијима покрену хуманитарне акције, а да се тек након тога родитељи обраћају са захтјевом за лијечење Фонду солидарности. Напомињемо да Фонд солидарности у потпуности финансира лијечење дјеце у иностранству, као и трошкове пута. Из тог разлога, и у случају да се организују акције прикупљања помоћи породици обољелог дјетета, важно је да се нагласи за шта је потребан новац. У противном, у јавност се шаље погрешна слика – да су породице препуштене саме себи и да немају подршку надлежних институција, што није тачно. Такође, било је случајева да породица путем хуманитарних акција прикупи новац за лијечење, а истовремено финансирање лијечења у иностранству одобри и Фонд солидарности, што и нама представља проблем. Због тога апелујемо да се не покрећу акције за лијечења за која је извјесно да ће их наша установа финансирати. Наиме, важно је да постоји приједлог за лијечење у иностранству УКЦ-а РС или установе у Србији у којој се дијете лијечило преко Фонда здравственог осигурања. Изузетак су само експерименталне методе лијечења, које Фонд солидарности, као ни фондови обавезног здравственог осигурања, не финансирају.

Иако у готово свим случајевима прикупљања новца за лијечење дјеце контактирамо породице да их информишемо о раду Фонда солидарности, позивамо и медије да буду наши партнери, те да се прије објаве хуманитарних акција провјери да ли се дијете лијечи преко наше установе, али и да организаторе акција и родитеље упуте на нашу адресу.

Иначе, до сада је Фонд солидарности финансирао лијечење и дијагностику у иностранству за 734 дјетета, која су лијечена у клиникама широм свијета, за шта је издвојено око 30 милиона КМ.

Фонд солидарности са радом је почео 2018. године, а са циљем да финансира лијечење дјеце до 18 година у иностранству онда када њихово лијечење није могуће код нас нити у установама у Србији са којима Фонд здравственог осигурања има потписане уговоре.

3 априла, 2024
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe