Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у прошлој години финансирао је лијечење у иностранству за 16 малишана обољелих од малигних болести, а трошкови њиховог лијечења износили су око 3 милиона КМ.

Напомињемо да се једно дијете лијечи још од 2021. године, а двоје од 2022. године.

Већина малишана је у болницама у иностранству провела дужи временски период, а одлазе и на контролне прегледе. Дјеца из Српске су упућивана у иностранство на лијечење углавном због различитих врста леукемијa, неуробластома и других малигних болести, јер њихово лијечење није било могуће у нашим здравственим установама, нити у Србији у установама које имају уговор са Фондом здравственог осигурања Републике Српске. Ријеч је о изузетно скупим лијечењима и за лијечење само једног дјетета у прошлој години издвојено је око 900.000 КМ. Дјеца су лијечена у клиникама широм свијета, тако да је захваљујући Фонду солидарности, поред финансијске подршке, омогућено и да дјецу из Српске лијече познати свјетски стручњаци.

Фонд солидарности поред трошкова лијечења, финансира и смјештај за родитеље који се налазе у пратњи дјетета, као и трошкове путовања.

Фонд солидарности настоји да не буде само административно-финансијска установа, већ да буде установа у којој породице обољеле дјеце имају истински ослонац и да им пружа и друге видове подршке. У складу са тим, у протеклом периоду спроведене су бројне активности у сарадњи са друштвено одговорним компанијама и другим организацијама, а које су имале за циљ да се олакша породицама обољеле дјеце колико год је то могуће. Тако смо у прошлој години у сарадњи са Адико банком отворили штедне књижице за малишане лијечене преко наше установе; са преводилачком агенцијом “Translantion“ обезбиједили смо породицама могућност за бесплатно превођење документације; Друштво психолога већ низ година породицама пружа психолошку подршку ако им је она потребна; већ традиционално окупљамо малишане и њихове родитеље сваке године на заједничком излету итд.

Подсјећамо да је Фонд солидарности са радом почео 2018. године управо са намјером да се омогући лијечење дјеце до 18 година у иностранству, онда када оно није могуће у Српској, нити у установама изван Републике Српске са којима ФЗО РС има потписане уговоре. Од почетка рада Фонда одобрено је 1305 рјешења за лијечење и дијагностику у иностранству и то за 698 малишана, јер поједина дјеца на лијечење и контроле одлазе у континуитету.

Напомињемо да се дјеца обољела од малигних болести лијече и у Републици Српској, као и у Србији у установама које имају уговор са ФЗО РС. Када се исцрпе могућности лијечења у Српској, као и Србији, дјеца се упућују преко Фонда солидарности на даље лијечење у иностранство.

Подсјећамо, 15. фебруар се у свијету обиљежава као Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести. Тим поводом, свим породицама чији се малишани лијече од малигних обољења поручујемо да имају подршку наше установе и да ма колико да су поједине ситуације сложене, ту смо да заједно пронађемо рјешење и омогућимо лијечење у иностранству за свако дијете којем је оно неопходно.

14 фебруара, 2024
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe