Захваљујући брзој и ефикасној реакцији Ваздухопловног сервиса Републике Српске дјевојчица Софија Пријовић која болује од малигне болести и којој је Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству финансирао лијечење у Турској – безбједно је стигла својој кући у Чајниче у Републици Српској.
Будући да дјевојчица болује од тешке болести и да због тежине обољења није могла да се кући врати уобичајним транспортом који подразумијева већи број путника у авиону, Фонд солидарности се обратио Кабинету предсједнику РС за помоћ који су одмах контактирали Ваздуопловни сервис Републике Српске. Представници Ваздухопловног сервиса Републике Српске, на челу са директором Сретеном Илићем, јако су брзо реаговали и одмах су се организовали како би дјевојчица на што безбједнији начин стигла својој кући.
Захваљујемо се Кабинету предсједника Републике Српске и Ваздухопловном сервису РС на брзој и конкретној помоћи и ово је још један примјер системске подршке коју Фонд солидарности и све породице које имају ове здравствене проблеме добијају од свих институција Републике Српске.
Подсјећамо и да је Кабинет предсједника РС обезбиједио своје возаче када за то дође вријеме за превоз троје дјеце из Републике Српске који се још увијек налазе на листи чекања за трансплантцију бубрега у Бјелорусији.
Фонд солидарности који је и основан на иницијативу предсједника РС Милорада Додика од почетка рада има сву подршку свих институција, али и комплетног друштва који учествују у финансирању лијечења дјеце у иностранству.
Оснивањем Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Република Српска је системски ријешила једно од најважнијих питања – финансирање лијечења и дијагностике дјеце у иностранству.
Тако да је Фонд солидарности почео са радом 1. јануара 2018. године након организовања донаторске вечери „С љубављу и храбрим срцима“, а од тада, па до данас, Фонд солидарности финансирао је лијечење и дијагностику за 691 дјеце из Републике Српске за шта је издвојено око 30 милиона КМ.

1 фебруара, 2024
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe