Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству “Душа дјеце“ у прошлој години финансирао је лијечење и дијагностику за 233 дјеце, за шта је издвoјено око 5,7 милиона КМ.

Укупно је у протеклој години издато 410 рјешења, јер су поједини малишани на лијечење или дијагностику одлазили више пута. Најскупље лијечење у 2023. години износило је 460.000 евра за лијечење једног дјетета у Њемачкој које болује од акутне лимфобластне леукемије.

Иначе, од почетка рада ове установе, преко Фонда солидарности на лијечење или дијагностику у иностранство је упућено 690 дјеце, а издата су 1282 рјешења, док су трошкови износили око 30 милиона КМ.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечења у иностранство су малигна обољења, ријетке болести, трансплантације, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења. Такође, чести су захтјеви за слање материјала за генетске анализе у иностранство. Дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета, попут у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама. Дакле, поред финансирања лијечења, захваљујући Фонду солидарности обољели малишани из Српске су добили могућност да се лијече у најпознатијим клиникама широм свијета.

Напомињемо да Фонд солидарности сноси и трошкове путовања за дијете и родитеља који је у пратњи дјетета, као и смјештај за родитеља док се дијете налази на болничком лијечењу у иностранству.

Као што је познато Фонд солидарности “Душа дјеце“ настоји да буде ослонац породицама обољеле дјеце, а не само финансијска подршка, и да спроводи и друге активности како би им максимално олакшали ситуацију у којој се налазе. Тако смо и у протеклој години имали више активности посвећених овим породицама, односно малишанима, попут заједничког излета, отварања штедних књижица уз подршку Адико банке, обезбјеђивања бесплатних услуга превођења од стране преводилачке агенције “Translation“ и др. Подсјећамо да је породицама још од раније омогућена и психолошка подршка у сарадњи са Друштвом психолога Српске.

Наш циљ је да у 2024. години још више радимо на промовисању Фонда солидарности, те је једна од идеја да интезивирамо сарадњу са свим локалним заједницима како би допрли до свих родитеља којима евентуално затреба финансијска помоћ наше установе за лијечење дјеце у иностранству. Такође, један од планова јесте да у здравственим установама, тачније у болницама, одржимо презентације о Фонду солидарности здравственим радницима који су наш најважнији партнер када је у питању информисање породица о могућностима финансирања лијечења у иностранству. Надамо се да ћемо и на овај начин допринијети томе да Фонд буде прва адреса родитељима, а не да се дешава да се покрећу хуманитарне акције за лијечење и када за то не постоји потреба, односно када лијечење може да финансира Фонд солидарности.

23 јануара, 2024
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe