Фонд солидарности уплатио лијечење у Турској за Магдалену Влашки из Источног Сарајева

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству уплатио је новац у износу од 35.500 евра за лијечење дјевојчице Магдалене Влашки из Источног Сарајева која болује од малигне болести  у здравственој установи у Турској. Иако пракса Фонда солидарности није да појединачно објављује информације о томе за кога је уплаћено лијечење, због интереса јавности и хуманитарних акција које се покрећу за лијечење поменуте дјевојчице, сматрамо да је јако важно да информишемо јавност да је Фонд солидарности финансирао и ово лијечење.

Напомињемо да је Универзитетско клинички центар Републике Српске предложио лијечење дјевојчице у Турској, након што су исцрпљене све могућности лијечења у Србији, а трошкове тог лијечења сносио је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Ово је прилика да још једном информишемо јавност да им прва адреса када је у питању лијечење дјеце у иностранству буде наша установа која је и основана са тим разлогом и за коју грађани широм Српске од својих плата издвајају новац за лијечење дјеце у иностранству. Наиме, од почетка рада Фонд солидарности апелује на медије, невладине организације и грађане да се прво обрате Фонду солидарности како би се информисали о свим могућностима финансирања лијечења у иностранству. Поред апела, спровели смо броје активности које су имале за циљ да информишу све грађане у Републици Српској о постојању наше установе.

Напомињемо и да је пракса Фонда солидарности да сваку информацију која се појави у медијима, а односи се на лијечење дјеце, провјерава, а и позивају се родитељи уколико се нису обратили са захтјевом за финансирање лијечења у иностранству да то о учине.

Дакле, да би Фонд солидарности финансирао лијечење дјеце у иностранству  неопходна је препорука и приједлог здравствене установе у којој се дијете лијече за даљу интервенцију у иностранству, док ескперименталне  методе које нису научно доказане Фонд солидарности у складу са законом који регулише наш рад не финансира.

Будући да се оснивањем наше установе системски ријешило једно од важних питања, а то је финансирање лијечења дјеце у иностранству, управо како родитељи не би морали сами да прикупљају новац за лијечење, организовањем и објављивањем апела за  новчане донације, без додатне провјере о томе да ли је Фонд солидарности  већ уплатио средства, доводи се у питање дигнитет саме установе, али и свих грађана који већ издвајају свој новац за лијечење дјеце посредством наше установе.

Исто тако апелујемо и на организаторе  хуманитарних акција да јасно назначе у које сврхе се прикупљају средства, јер се цјелокупна јавност може да доведе у заблуду, уколико је већ плаћено лијечење, а објављују се апели за помоћ. Организовање хуманитарних акција је легитимно право породице и организатора, али је јако важно због саме јавности да се назначи уколико је новац потребан за друге сврхе, попут трошкова за живот, медицинске рехабилитације или медицинских средстава, које Фонд солидарности у складу са законом не финансира, а не за лијечење.

Иначе, од почетка рада, па до данас Фонд солидарности финансирао је лијечење и дијагностику за 678 дјеце у иностранству за шта је издвојено више од 35 милиона КМ.

22 децембра, 2023
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe