Проширена права и поједностављена процедура лијечења дјеце у иностранству

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству и убудуће ће да финансира трошкове смјештаја и путовања за породице дјеце чија лијечења у иностранству финансира ова установа.

Ово је данас на конференцији за медије навела директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић. Она је појаснила да је измјењен Правилник о начину, поступку, облику, обиму и роковима коришћења средстава Фонда солидарности који сада предвиђа да Фонд финансира поред дијагностике и лијечења дјеце у иностранству и трошкове смјештаја и путовања за родитеље и дјецу.

“У пандемији корона вируса и ванредној ситуацији указала се потреба да финансирамо породицама и трошкове смјештаја и путовања. Тада смо у сарадњи са Министарством здравља и Министарством финансија донијели одлуку којом смо проширили права и увели да финансирамо и трошкове смјештаја и путовања. Укидањем ванредне ситуације и ова одлука је престала да важи“, рекла је Вучковићева. Међутим, како је навела, будући да финансирање трошкова путовања и смјештаја не угрожава финансирање лијечења дјеце, а да је то истовремено од огромног значаја за породице, одлучено је да се ово право уврсти у Правилник. На овај начин Фонд солидарности ће наставити да сноси трошкове смјештаја и путовања за породице обољелих малишана, што није био случај прије пандемије.

“Поједина дјеца неколико пута годишње одлазе у иностранство, било на прегледе, терапије или поновне оперативне захтјеве, што изискује огромне трошкове за родитеље које они сами не могу да финансирају. То нам је био повод да уђемо у измјену Правилника“, истакла је Вучковићева. Директорица Фонда солидарности је навела да је, такође, измјеном поменутог правилника поједностављена и процедура остваривања права на финансирање дијагностике и лијечења путем ове установе. Наиме, према њеним ријечима, идентификовано је шта је то што у административном смислу оптерећује родитеље и настојало се да се родитељи ослободе папирологије која није неопходна. Тако да убудуће неће бити потребна изјава коју су родитељи морали да овјеравају у општини и достављају Фонду, а која се односила на обавезу достављања медицинске документације након завршетка лијечења, јер је то свакако садржано и у рјешењу Фонда солидарности.

Вучковићева је подсјетила да Фонд солидарности настоји да не буде само административно-финансијска установа, већ да буде установа у којој породице обољеле дјеце имају истински ослонац и да им пружа и друге видове подршке. “Препознали смо да је породицама често проблем да обезбиједе превод за неопходну документацију из установа у иностранства. Још раније смо им омогућили да документација не мора да буде преведена од стране судских тумача. Међутим, породицама, нарочито из мањих мјеста, проблем је да дођу до било каквог преводиоца посебно за поједине стране језике. Због тога смо успоставили сарадњу са Преводилачком агенцијом ‘Translation’ која ће нам, односно родитељима, бити на располагању када им затреба помоћ при преводу документације“, рекла је Вучковићева. Она је подсјетила и на друге активности које је Фонд солидарности уз помоћ друштвено одговорних организација спроводио у протеклом периоду, попут излета за породице малишана који су лијечени преко Фонда, отварања штедних рачуна за дјецу лијечену у иностранству у Адико банци, сарадње са Друштвом психолога, Институтом за јавно здравство када су у питању вакцинације родитеља и др.

Директорица Фонда солидарности је истакла да је нарочито радује чињеница да у посљедње вријеме уопште нема захтјева за ослобађање од плаћања доприноса за Фонд солидарности, што је, како је навела, само потврда да су грађани стекли повјерење у Фонд и да ова установа испуњава своју основну мисију због које је и основана крајем 2017. године. Томе у прилог иде и чињеница да су и хуманитарне акције за лијечење дјеце постале ријеткост, те да Фонд када се појаве такве акције у медијима увијек провјерава о чему се ради.

Вучковићева је навела да је, нажалост, повећан број дјеце која одлазе на лијечење или дијагностику у иностранству, те да је само за осам мјесеци ове године у иностранству лијечено 174 дјеце, за шта је издвојено око 4,8 милиона КМ. Од почетка рада Фонда солидарности издато је 1097 рјешења за 629 дјеце, а издвојено је 35 милиона КМ. Подсјетила је да дјеца на лијечење иду широм Европе, као и у САД. Такође, навела је да је један од већих изазова у раду био како обезбиједити превоз до Минска за троје дјеце која чекају орган за трансплантацију бубрега, имајући у виду дешавања у свијету и да нема директне авио линије. “Тај проблем смо ријешили захваљујући Кабинету Предсједника Републике који су нам на располагање ставили своје возаче који су спремни да одвезу дјецу чим добијемо информацију из болнице да имају одговарајући орган за њих. Наиме, веома је важно да када се појави орган дјеца у болницу у Минск стигну у року од 24 часа како би се могла урадити трансплантација. Ово је огромно олакшање за нас и породице сада када бар о превозу дјеце до Минска више не морамо да размишљамо“, истакла је Вучковићева.

На конференцији за медије директорица Фонда солидарности је навела да медије доживљава као сараднике и партнере у информисању грађана, јер управо захваљујући најчешће медијима информације о раду Фонда солидарности дођу до породица којима је потребна помоћ ове установе. Будући да су новинари ти који су на извору информација, позвала их је да и даље буду наши сарадници и да нас обавијесте уколико имају информације да је некој породици потребна подршка Фонда солидарности.

19 септембра, 2023
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe