Директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић за Радио РС

Фонд солидарности системски ријешио проблем лијечења дјеце у иностранству

„Од самог почетка рада настојали смо да никада ниједном родитељу не кажемо да нешто не може или не долази у обзир. Родитељи  буду јако узнемирени, јер поред болесног дјетета морају да се суоче да је за лијечење у иностранству потребна огромна свота новца коју они немају или добију прерачун за лијечење у износу од 560.000 евра! И када погледају да њихово дијете има шансу за изљечење, а да они немају тај новац, логично је да се уплаше.  Са Фондом солидарности родитељи су добили финансијску сигурност и одговор Републике Српске и свих њених институција које су системски ријешиле вишегодишњи проблем финансирања лијечења дјеце у иностранству“, поручила је ово директорица Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић гостујући на Радију Републике Српске у емисији „Радио ординација“.

Она је истакла да је прије оснивања Фонда солидарности у јавности била честа појава хуманитарни апели за прикупљање новца за лијечење дјеце и да се то сада, захваљујући оснивању наше установе, веома ријетко дешава.

„Прије оснивања наше установе ниједне вијести нису могле проћи без објављивања фотографија болесне дјеце којима је била потребна финансијска помоћ за лијечење у иностранству. Тадашњи и садашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик прихватио је идеју од својих сарадника да се ријеши ово питање, али је посебно инсистирао да се то системски ријеши и да породице више не моле за помоћ. Тако је донесен закон и почео са радом Фонд солидарности“,  појаснила је Вучковићева.

Она је истакла да је од почетка рада па до данас Фонд солидарности финансирао лијечење и дијагностику за 607дјеце  у иностранству за шта је издвојено више од 25 милиона КМ.

„Један одлазак у иностранству за многу дјецу, нажалост, не значи крај лијечења.  Многа лијечења трају по неколико мјесеци или породице више пута у току године одлазе на лијечење. Примјера ради, лијечење једног дјетета који болује од ријетке болести континуирано траје од 2019. године за шта Фонд солидарности на годишњем нивоу издваја око 1,5 милиона КМ“, истакла је Вучковичева.

Она је истакла да је Фонд солидарности само током 2022. године имао 269 уплата за лијечење у иностранство. Како наводи, Фонд солидарности, поред лијечења и дијагностике, породицама рефундира и трошкове пута и смјештаја.

„Ми смо се са тим изазовом суочили током короне када су многе породице остале заробљене у болницама и нису могли да се врате кући. Тада смо донијели одлуку да рефундирамо трошкове смјештаја и то ћемо наставити и убудуће, јер ће та наша одлука бити уграђена и у подзаконски акт Фонда солидарности, будући да постоји законско упориште“, истакла је Вучковићева.

Она је истакла да из године у годину повећава број захтјева за лијечење дјеце у иностранству и да је само у овој години, до сада, Фонд солидарности  има број захтјева који је некада био на годишњем нивоу. Како је истакла, већи број захтјева не значи нужно да је дошло до повећања броја болесне дјеце, него и да је то резултат континуираног информисања о раду Фонда солидарности.

„Ми смо направили једну мрежу информисања која је функционална, тако да је једноставно доћи до информација о раду Фонда солидарности. Будући да стручно административне послове за нашу установу обављају запослени Фонда здравственог осигурања РС који имају развијену мрежу својих пословница у свим дијеловима РС, то нам итетако помаже у преношењу информација о постојању наше установе. Свака пословница ФЗО РС добила је инструкције које се односе на наш рад и родитељи преко пословница ФЗО РС могу предати захтјев за финансирање лијечења Фонду солидарности. Са друге стране, наша интернет страница је максимално прилагођена родитељима, јер нам је било у циљу да они одмах и на једном мјесту нађу најбитнију информацију, а то је шта је потребно да би Фонд солидарности финансирао лијечење у иностранству. Ипак, највећи гласници о постојању Фонда солидарности су  родитељи“,  истакла је Вучковићева.

Она је подсјетила и на бројне акције које је Фонд солидарности спровео за дјецу и родитеље који су, како је, рекла још више повезали Фонд солидарности са тим породицама.

„Плишане меде које дјеца добијају када одлазе на лијечење у иностранству постали су њихова амајлија и омиљена играчка у болницама широм свијета. Управо захваљујући тој акцији између Фонда солидарности, дјеце и родитеља створила се посебна емоција. Ту су и наши излети које организујемо једном годишње гдје се сви дружимо и гдје бар један дан не мислимо да лијечење и докторе“, навела је Вучковићева и подсјетила да је Фонд солидарности са Адико банком омогућио отварање штедних књижица за око 200 малишана који су лијечени преко Фонда солидарности у иностранству.

„Ми се надамо да ће та дјеца са 18 година отићи у банку подићи тај новац и потрошити га на неке ситнице- здрави и срећни “, поручила је Вучковићева.

21 јула, 2023
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe