Три породице, чија дјеца треба да путују у Минск на трансплантацију бубрега, посљедњих мјесеци живјеле су у агонији и неизвјесности јер нису имале рјешење за транспорт до Бјелорусије, али коначно су одахнуле јер ће возаче и аутомобиле за одлазак на пут који живот значи обезбиједити Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Испричала је ово за “Глас Српске” директорица Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству “Душа дјеце” Јасминка Вучковић истичући да је новац за трансплантацију двоје дјеце већ уплаћен, а ускоро ће бити реализована уплата и за треће.

Она је појаснила да дјеца, када се појави одговарајући донор, имају 24 сата да стигну до болнице у Минску, гдје год да се у моменту позива налазе.

Будући да БиХ није чланица Евротранспланта, Вучковићева каже да је било изузетно компликовано обезбиједити превоз до здравствене установе у моменту када буде потребан.

– Иза нас је шест мјесеци тражења најбољег могућег рјешења. Постојало је више могућих варијанти, али су биле или веома скупе или несигурне. Нашли смо двије приватне авио-компаније из Загреба и Београда које су биле спремне да узлете по позиву, али смо страховали због силних одобрења која би морали имати у датом тренутку за пролазак ваздушним путем. Била је опција да склопимо уговор са такси службом, приватним санитетским превозом, па чак и санитетима здравствених установа из градова из којих су дјеца, али ниједна од тих солуција није била одговарајућа – рекла је Вучковићева.

Прича да се након свега за помоћ обратила предсједнику Српске и одмах наишла на разумијевање и подршку.

– Тако да смо у уторак из Кабинета предсједника добили приједлог споразума да ће обезбиједити аутомобиле и возаче за транспорт. Немјерљива је то подршка и за Фонд, родитеље, дјецу јер нису то малишани, већ тинејџери који разумију шта се дешава. Ово је огромна нада за њих, само да их видите како су срећни. У мјесецима иза нас више пута су ме знали питати: “А шта ће се десити ако ме позову, а ја не стигнем на вријеме?” Није било лако пролазити кроз све то – емотивно је испричала Вучковићева.

Истакла је да се сада сви надају да ће телефон зазвонити што прије.

– Они су уврштени на листу чекања, али је веома неизвјесно колико ће протећи времена док се не пронађе одговарајући орган. Међутим, они су доброг здравственог стања, могу чекати, иду редовно на дијализу. Надамо се да ће љекарима у Минску бити приоритет, имамо њихово обећање – казала је Вучковићева и додала да дјеца редовно авионом одлазе у Минск на контроле које претходе трансплантацији, те да све трошкове сноси Фонд.

Шеф Кабинета предсједника РС Данијел Драгичевић рекао је за “Глас” да је Милорад Додик, као иницијатор доношења закона о Фонду солидарности, увијек био на располагању тој установи.

– На недавно одржаном састанку предсједника Додика и директорице Фонда изнесен је проблем транспорта до Бјелорусије, након чега је донесена одлука да се склопи споразум. Оног момента када нам јаве да је превоз потребан, Кабинет ће организовати аутомобил, возаче и све друго што треба од логистике да дјеца на вријеме стигну у Минск – рекао је Драгичевић.

Хуманиста и предсједник градишког Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лица Драгослав Шиник, који је посљедњих мјесеци био подршка породицама дјеце која морају на трансплантацију, захвалио је Кабинету предсједника и свим возачима који су стављени на располагање.

– Овим је скинут огроман терет с леђа три породице, из Градишке, Кнежева и Бањалуке. Због рата у Украјини из Србије и Хрватске тренутно уопште нема комерцијалних летова за Минск. Најближи град гдје може да се иде авионом је Вилњус у Литванији, али се лети преко Истанбула па се губе сати и сати током пресједања. Будући да нико од родитеља не зна када ће добити позив, подршка Кабинета предсједника је огромна јер њихов возни парк има дипломатске таблице, што скраћује задржавање на граници, уз низ других бенефита. То је шанса за живот – казао је Шиник.

Пасош

Јасминка Вучковић каже да је отежавајућа околност и чињеница да се са пасошем БиХ не може копненим путем ући у Минск.

– Ако неко од њих не буде имао пасош Србије, екипа из болница из Минска ће доћи до најближег града у Литванији по њих. И те­ како нам желе изаћи у сусрет – рекла је Вучковићева.

Глас Српске, 25.5.2023.

25 маја, 2023
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe