Директорица Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић у поводу 15. фебруара Свјетског дана дјеце обољеле од рака упутила је писмо подршке Удружењу родитеља дјеце која болују од ове болести „Искра“.

„Након четири години постојање наше установе, нажалост, можемо да констатујемо да су управо  малигне болести дјеце један од најчешћих разлог због којих се дјеца упућују на даља лијечења у иностранству. Само у прошлој години Фонд солидарности је извршио 227 уплата за сва лијечење дјеце у иностранству, укључујући и малигне болести, за шта је издвојено око 7,9 милиона КМ“, истакла је Вучковићева.

Она је навела да осим  лијечења, Фонд солидарности финансира и генетска испитивања у иностранству што се показало, како је истакла,  посебном значајним, јер побољшање исхода лијечења малигних болести код дјеце  захтијева рану и тачну дијагнозу праћену ефикасним лијечењем.

„Тако да је наша установа резултат дјеловања свих нас и жеље да се повећа свијест друштва о томе да су малигне болести највећа претња по здравље данашњице, а да у свему томе,  нажалост нису поштеђена ни дјеца. Зато ниједно дијете или породица не би требало да сами пролазе кроз процес лијечења, те је ваше удружење од неизмјерног значаја због константног подсјећања друштва колико је важно да дјеца буду на врху креирања свих здравствених политика“, истакла је Вучковићева.

Она се осврнула и на значај самог постојања Удружења „Искра“ као и на њихове резултате који имају за циљ унапређење здравственог и друштвеног статуса ових породица.

„Рано сте препознали значај психосоцијалне подршке овим породицама, свјесни да поред неопходне здравствене његе и лијекова, овим породицама треба пружити и подршку друштва како би се на што безболнији начин вратили у нормалне друштвене токове. Сама чињеница да је Удружење ‘Искра’ виновник идеје на основу које су настале ‘Храбре приче’ говори пуно о томе колико желите да свим породицама које имају болесно дијете вратите наду и вјеру да никада не треба одустати.  Посебно нас  охрабрује то што сте Фонд солидарности препознали као свог партнера у мисији лакшег проласка кроз процесe лијечења“, истакла је Вучковићева.

Ово удружење је међу првима, како је навела, препознало значај оснивања Фонда солидарности  свјесни колико је поред моралне подршке овим породицама важна и финансијска подршка.

„Поред проналажења извора финансирања за ове скупе операције, наша дјеце су добила могућност и прилику да се лијече у признатим референтним свјетским центрима као и да их лијече најбољи стручњаци из тих области“, истакла је, између осталог, Вучковићева.  

Иначе, од почетка рада, па до данас Фонд солидарности је финансирао лијечење и дијагностику за 365 дјеце за шта је издвојено више од 17 милиона КМ.

14 фебруара, 2022
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe