Фонд солидарности: За лијечење и дијагностику лани издвојено 6,1 милиона КМ

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у  прошлој години за лијечење и дијагностику дјеце у иностранству издвојио је око 6,1 милион КМ. Ово је, између осталог, наведено у Извјештају о раду и извршењу Ребаланса Финансијског плана – Буџета ове установе за прошлу годину који је усвојила и Влада Републике Српске.

Како је наведено у извјештају, Фонд је у прошлој годинио финансирао  лијечење и дијагностику за 107 дјеце у иностранству, а дјеца су упућивана у здравствене установе у Србији, Италији, Њемачкој, Турској, Шпанији, Чешкој као и у другим референтним свјетским клиникама.
Најчешћи разлози за упућивање на лијечења у иностранство су интервенције у склопу  лијечења дјеце обољеле од малигних болести, ријетких болести, трансплантација, урођених ортопедских аномалија, болести ока, срца и других обољења.
Осим тога, Фонд солидарности у прошлој години, донио је одлуку да све ток траје ванредна ситуација изазвана због пандемије вируса корона финансира и додатне трошкове, попут попут путних трошкова, смјештаја, рефундације купљених медицинских средстава, лијекова.
„Усвајањем ове одлуке, Фонд солидарности већ годину дана финансира већи обим права, а све у циљу да се породицама које се са болесним дјететом налазе у иностранству обезбиједи несметан повратак кући, останак у болници или останак у граду (земљи) у којој су се затекли због лијечења дјетета“, констатовано је у овом извјештају.
У прошлој години успостављена је и сарадња са дипломатско – конзуларним представништвима БиХ, посебно у Турској и Њемачкој који су на располагању породицама које одлазе у те земље на лијечење.  То је посебно значајно, јер како је наведено у извјештају, конзули су исказали спремност у проналажењу најбољих болница за дјецу из РС у случају потребе за њиховим лијечењем у Турској и Њемачкој.
Осим тога, Фонд солидарности је у свакодневном контакту са родитељима болесне дјеце, али и са здравственим установама у иностранству. У протеклој години у складу са епидемиолошком ситуацијом организовано је неколико посјета породицама дјеце која су се лијечила у иностранству. Такође, захваљујући доброј сарадњи са здравственим установама у иностранству на једноставнији начин су се савладале све препреке које су изазване пандемијом вируса корона и другачијим начином рада здравствених установа
И у прошлој години настављена је сарадња са Друштвом психолога РС на начин да је Фонд солидарности подржао је акцију Друштва психолога за вријеме пандемије у вези са очувањем менталног здравља посебно осјетљивих категорија друштва.
Подсјећамо да је Друштво психолога на располагању и родитељима дјеце који се лијече у иностранству тако што им пружају бесплатну стручну помоћ уколико им је потребна.
Иначе, Извјештај о раду и извршењу Ребаланса Финансијског плана – Буџета ове установе за прошлу годину након што га је усвојила Влада РС разматраће и Народна скупштина Републике Српске.

23 априла, 2021
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe