Вакцинисани родитељи дјеце чије лијечење финансира Фонд солидарности

Родитељи дјеце чија лијечења у иностранству финансира Фонд солидарности за дијагнистику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству данас су се заједно са министром здравља и социјалне заштите РС Аленом Шеранићем  вакцинисали  против КОВИД 19. Тиме је симболично озваничен почетак вакцинације становништва против вируса корона.

Ови родитељи су међу првим категоријама грађана у РС који су примили прву дозу  вакцине „Спутњик В“, а њен значај за ове породице је вишеструк, будући да  малишани у пратњи родитеља и даље често одлазе на лијечење ван граница Републике Српске, па ће им прелазак граница бити знатно олакшан.

Сви родитељи су посебно захвални надлежним  институцијама што су препознали важност вакцинисања ове категорије људи, будући да свака потенцијална зараза родитеља представља  и претњу по здравље дјеце која су се лијечила у иностранству и чије је здравствено стање још увијек под контролом и надзором љекара.

„Сада ће нам организација свакодневних животних обавеза, која укључује и непрестану бригу око дјеце, знатно бити олакшани, јер нас је увијек било страх ако се ми разболимо ко ће бринути о нашој дјеци која захтијевају надзор 24 сата.  Само здрави можемо бити уз своје дијете, а оно са друге стране, здравствено безбједно без страха од потенцијалног заражавања од вируса  као и додатних компликација лијечења“, навела је Рајка Радановић из Дервенте једна од родитеља која се данас вакцинисала против вируса корона. Она се захвалила ресорном министарству и Институту за јавно здравство РС који су их препознали као приоритетне групе за вакцинацију у РС.

И директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић посебно је истакла значај Института за јавно здравство РС који је препознао важност вакцинисања родитеља дјеце која се лијече у иностранству, јер само здрав родитељ, како је рекла, може у потпуности да се максимално посвети свом дјетету и брине о њему.

„Ријеч је о осјетљивој популацији, дјеци, која у континуитету одлазе на прегледе и контроле у иностранство, а њихови родитељи заједно са њима су у покрету и зато је јако важно да се вакцинишу и додатно заштите“, навела је Вучковићева и додала да очекује да у наредном кругу буду вакцинисани и сви остали родитељи дјеце чија је лијечења у иностранству финансирао Фонд.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић рекао је да се здравствени систем заснива на солидарности и зато ће Српска и даље радити на принципу да заштити све своје грађана и да им омогући вакцинацију.

Са родитељима је данас вакцину примио и министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић који је рекао да је план да ове седмице буде завршена вакцинација здравствених радника у здравственим установама, а од наредне седмице вакцину би требало да приме грађани старији од 65 година у домовима за старија лица.

„Надамо се континуитету испоруке вакцине и на основу тога ћемо дугорочно моћи да планирамо овај цијели процес“, навео је Шеранић.

10 марта, 2021
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe