Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ”Duša djece” u prošloj godini finansirao je liječenje i dijagnostiku za 233 djece, za šta je izdvojeno oko 5,7 miliona KM.

Ukupno je u protekloj godini izdato 410 rješenja, jer su pojedini mališani na liječenje ili dijagnostiku odlazili više puta. Najskuplje liječenje u 2023. godini iznosilo je 460.000 evra za liječenje jednog djeteta u Njemačkoj koje boluje od akutne limfoblastne leukemije.

Inače, od početka rada ove ustanove, preko Fonda solidarnosti na liječenje ili dijagnostiku u inostranstvo je upućeno 690 djece, a izdata su 1282 rješenja, dok su troškovi iznosili oko 30 miliona KM.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja u inostranstvo su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacije, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja. Takođe, česti su zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, poput u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama. Dakle, pored finansiranja liječenja, zahvaljujući Fondu solidarnosti oboljeli mališani iz Srpske su dobili mogućnost da se liječe u najpoznatijim klinikama širom svijeta.

Napominjemo da Fond solidarnosti snosi i troškove putovanja za dijete i roditelja koji je u pratnji djeteta, kao i smještaj za roditelja dok se dijete nalazi na bolničkom liječenju u inostranstvu.

Kao što je poznato Fond solidarnosti ”Duša djece” nastoji da bude oslonac porodicama oboljele djece, a ne samo finansijska podrška, i da sprovodi i druge aktivnosti kako bi im maksimalno olakšali situaciju u kojoj se nalaze. Tako smo i u protekloj godini imali više aktivnosti posvećenih ovim porodicama, odnosno mališanima, poput zajedničkog izleta, otvaranja štednih knjižica uz podršku Adiko banke, obezbjeđivanja besplatnih usluga prevođenja od strane prevodilačke agencije ”Translation” i dr. Podsjećamo da je porodicama još od ranije omogućena i psihološka podrška u saradnji sa Društvom psihologa Srpske.

Naš cilj je da u 2024. godini još više radimo na promovisanju Fonda solidarnosti, te je jedna od ideja da inteziviramo saradnju sa svim lokalnim zajednicima kako bi doprli do svih roditelja kojima eventualno zatreba finansijska pomoć naše ustanove za liječenje djece u inostranstvu. Takođe, jedan od planova jeste da u zdravstvenim ustanovama, tačnije u bolnicama, održimo prezentacije o Fondu solidarnosti zdravstvenim radnicima koji su naš najvažniji partner kada je u pitanju informisanje porodica o mogućnostima finansiranja liječenja u inostranstvu. Nadamo se da ćemo i na ovaj način doprinijeti tome da Fond bude prva adresa roditeljima, a ne da se dešava da se pokreću humanitarne akcije za liječenje i kada za to ne postoji potreba, odnosno kada liječenje može da finansira Fond solidarnosti.

23 Januara, 2024
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske