Direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković za Radio RS

Fond solidarnosti sistemski riješio problem liječenja djece u inostranstvu

„Od samog početka rada nastojali smo da nikada nijednom roditelju ne kažemo da nešto ne može ili ne dolazi u obzir. Roditelji  budu jako uznemireni, jer pored bolesnog djeteta moraju da se suoče da je za liječenje u inostranstvu potrebna ogromna svota novca koju oni nemaju ili dobiju preračun za liječenje u iznosu od 560.000 evra! I kada pogledaju da njihovo dijete ima šansu za izlječenje, a da oni nemaju taj novac, logično je da se uplaše.  Sa Fondom solidarnosti roditelji su dobili finansijsku sigurnost i odgovor Republike Srpske i svih njenih institucija koje su sistemski riješile višegodišnji problem finansiranja liječenja djece u inostranstvu“, poručila je ovo direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković gostujući na Radiju Republike Srpske u emisiji „Radio ordinacija“.

Ona je istakla da je prije osnivanja Fonda solidarnosti u javnosti bila česta pojava humanitarni apeli za prikupljanje novca za liječenje djece i da se to sada, zahvaljujući osnivanju naše ustanove, veoma rijetko dešava.

„Prije osnivanja naše ustanove nijedne vijesti nisu mogle proći bez objavljivanja fotografija bolesne djece kojima je bila potrebna finansijska pomoć za liječenje u inostranstvu. Tadašnji i sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prihvatio je ideju od svojih saradnika da se riješi ovo pitanje, ali je posebno insistirao da se to sistemski riješi i da porodice više ne mole za pomoć. Tako je donesen zakon i počeo sa radom Fond solidarnosti“,  pojasnila je Vučkovićeva.

Ona je istakla da je od početka rada pa do danas Fond solidarnosti finansirao liječenje i dijagnostiku za 607djece  u inostranstvu za šta je izdvojeno više od 25 miliona KM.

„Jedan odlazak u inostranstvu za mnogu djecu, nažalost, ne znači kraj liječenja.  Mnoga liječenja traju po nekoliko mjeseci ili porodice više puta u toku godine odlaze na liječenje. Primjera radi, liječenje jednog djeteta koji boluje od rijetke bolesti kontinuirano traje od 2019. godine za šta Fond solidarnosti na godišnjem nivou izdvaja oko 1,5 miliona KM“, istakla je Vučkovičeva.

Ona je istakla da je Fond solidarnosti samo tokom 2022. godine imao 269 uplata za liječenje u inostranstvo. Kako navodi, Fond solidarnosti, pored liječenja i dijagnostike, porodicama refundira i troškove puta i smještaja.

„Mi smo se sa tim izazovom suočili tokom korone kada su mnoge porodice ostale zarobljene u bolnicama i nisu mogli da se vrate kući. Tada smo donijeli odluku da refundiramo troškove smještaja i to ćemo nastaviti i ubuduće, jer će ta naša odluka biti ugrađena i u podzakonski akt Fonda solidarnosti, budući da postoji zakonsko uporište“, istakla je Vučkovićeva.

Ona je istakla da iz godine u godinu povećava broj zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu i da je samo u ovoj godini, do sada, Fond solidarnosti  ima broj zahtjeva koji je nekada bio na godišnjem nivou. Kako je istakla, veći broj zahtjeva ne znači nužno da je došlo do povećanja broja bolesne djece, nego i da je to rezultat kontinuiranog informisanja o radu Fonda solidarnosti.

„Mi smo napravili jednu mrežu informisanja koja je funkcionalna, tako da je jednostavno doći do informacija o radu Fonda solidarnosti. Budući da stručno administrativne poslove za našu ustanovu obavljaju zaposleni Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji imaju razvijenu mrežu svojih poslovnica u svim dijelovima RS, to nam itetako pomaže u prenošenju informacija o postojanju naše ustanove. Svaka poslovnica FZO RS dobila je instrukcije koje se odnose na naš rad i roditelji preko poslovnica FZO RS mogu predati zahtjev za finansiranje liječenja Fondu solidarnosti. Sa druge strane, naša internet stranica je maksimalno prilagođena roditeljima, jer nam je bilo u cilju da oni odmah i na jednom mjestu nađu najbitniju informaciju, a to je šta je potrebno da bi Fond solidarnosti finansirao liječenje u inostranstvu. Ipak, najveći glasnici o postojanju Fonda solidarnosti su  roditelji“,  istakla je Vučkovićeva.

Ona je podsjetila i na brojne akcije koje je Fond solidarnosti sproveo za djecu i roditelje koji su, kako je, rekla još više povezali Fond solidarnosti sa tim porodicama.

„Plišane mede koje djeca dobijaju kada odlaze na liječenje u inostranstvu postali su njihova amajlija i omiljena igračka u bolnicama širom svijeta. Upravo zahvaljujući toj akciji između Fonda solidarnosti, djece i roditelja stvorila se posebna emocija. Tu su i naši izleti koje organizujemo jednom godišnje gdje se svi družimo i gdje bar jedan dan ne mislimo da liječenje i doktore“, navela je Vučkovićeva i podsjetila da je Fond solidarnosti sa Adiko bankom omogućio otvaranje štednih knjižica za oko 200 mališana koji su liječeni preko Fonda solidarnosti u inostranstvu.

„Mi se nadamo da će ta djeca sa 18 godina otići u banku podići taj novac i potrošiti ga na neke sitnice- zdravi i srećni “, poručila je Vučkovićeva.

21 Jula, 2023
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske