Dan koji nikada nećemo zaboraviti

Ljubav se množi! Da, baš tako. Tako je i bilo 4. juna na izletu u Bukvaleku kod Banjaluke kada su se okupili roditelji i djeca koja su se liječila u inostranstvu posredstvom Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu. Na ovaj način ispunjena  je želja dječaku Jovanu Petroviću iz Doboja koji je poželio da na jednom izletu upozna djecu koja su se, baš kao i on, liječila u inostranstvu.

Vođeni tom željom i prijateljima Fonda solidarnosti koji su finansijski pomogli da se realizuje ova izlet, tog 4. juna okupile su se porodice iz cijele Republike Srpske – od Trebinja do Novog Grada.

Svi na jednom mjestu, a da povod nisu doktori i liječenje. Razdraganost, rasterećnost i osjećaj pripadnosti pratili su ovo cjelodnevno druženje u organizaciji Fonda solidarnosti.

„Ovaj divan dan, osmijesi, pozitivna energija svakog djeteta i roditelja su dokaz da ste za nas napravili pravo čudo“, poručila nam je jedna majka nakon što se izlet završio.

Pravo čudo su, upravo  ove porodice. Djeca su se igrala, roditelji opuštali i niko nije bio sam. Nisu se čule rečenice : „Pazi, pašćeš“, „Nemoj daleko“ i slično.

„Divno je što smo dobili priliku da upoznamo jedni druge. Osjećali smo se kao svoji na svome, jer smo se svi razumjeli, čak i kada smo ćutali. Mi smo velika porodica na čelu sa Fondom solidarnosti koji nam daje snagu“, poručila nam je još jedna mama.

Sportsko kreativni centar „SKC Kids“ velikodušno je ponudio svoje usluge kako bi djeci, ali i roditeljima dan na izletu bio što raznovrsniji. Pored toga što su obezbijedili lokaciju omogućili su da i djeca i roditelji, bar jedan dan u godini zaborave sve probleme i postanu mali šumski istraživači. Osim proučavanja bogatstva prirode kojom je okružen Bukvalek,  dan je bio upotpunjen čitanjem odlomaka iz knjige  „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“. Autor ove knjige Berislav Blagojević je okupljenim mališanima, ali i roditeljima čitao avanture psa Gagarina i mačka Riplija nesebično im prenoseći koliko je važno da u svoj toj različitosti širimo ljubav.

Nakon  dana provedenog sa roditeljima i djecom, pisac Blagojević je bio pun utisaka.

„Hvala svima u organizaciji za dragocjeno iskustvo. Djeca, mame, tate, ljudi iz Fonda solidarnosti – svi su oni posebni. Toliko ljepote i života, uprkos svemu. Ja sam samo posmatrač, a oni se bore za svaki dan, za svaki osmijeh“, utisci su ovog pisca nakon provedenog dana sa ovim porodicama.

I to su upravo ove porodice, baš kako je jednom jedna mama dječaka iz Dervente napisala.  „Neko u životu istrči maraton, neko oplovi svijet, neko osvoji Mont Everest, a neko održava dijete u životu – i to gledajte tako – kao životni izazov“.

A, sve ove porodice hrabro su se uhvatile u koštac sa najvećim životnim izazovom ,uz kako kažu ogromnu podršku naše ustanove. Mnogima je ovaj izlet neizmjerno značio.

„Bilo nam je predivno. Osjećali smo se tako prijatno, kao među svojim najbližim.

Drago mi je do neba što smo dio ove zajednice i što smo bili sa vama. Još jednom se pokazalo da je Fond sve samo ne obična institucija, a direktorica Fonda prava zvijezda vodilja za sve nas.  Hvala vam svima za divno druženje, a naročito Fondu solidarnosti što nas je okupio,  povezao još više nego što inače  jesmo“, utisci su mnogih roditelja.  Jedan od roditelja je posebno bio srećan što su djeca koja su se liječila u inostranstvu tog dana imali priliku da druže sa svojim vršnjacima i da uživaju u čarima djetinjstva.

„Prisustvo djece koja nisu u procesu liječenja je našu djecu učinilo još sretnijom jer su imali priliku da se druže sa vršnjacima raznih uzrasta koja su zdrava i nesputana hendikepom“, naglasio je jedan tata.

I za našu ustanovu ovaj izlet je značio mnogo. Na jednom mjestu vidjeli smo porodice koje su svoje brige ostavile negdje tamo. Vidjeli smo djecu koja su ozdravila, kao i djecu koja su na putu ka tome. Vidjeli smo još veći smisao postojanja Fonda solidarnosti i to u svakom koraku djeteta koje nije moglo da hoda ili jede, a danas trči i raduje se.

„ Hvala vam svima koji ste došli, što ste podijelili emocije, radosti, brige, strepnje, sreću, dušu. Meni je srce puno i sigurna sam da je nama ovo tek prvi u nizu susreta koje ćemo organizovati. Sada sam više nego ikada sigurna da je ovo što dijelimo ogromno bogatstvo i da ima i svrhu i smisao. Znala sam da je liječenje samo jedan dio svega onoga što je potrebno, ali sam od danas sigurna da je ono dio procesa i da ću sve od sebe dati da ovakvih druženja bude još mnogo“, istakla je direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković.

Bio je to dan pun emocija i sreće, jer smo se svi okupili, a da povod nisu bile bolnice i doktori. Ovaj dan je, takođe, naš most koji ćemo preći tek onda kada se ponovo okupimo.

A, hoćemo, jer ovaj izlet je samo jedan u nizu. Obećavamo!

7 Juna, 2022
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske