Posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH

Dodik: Fond solidarnosti ostvario svoju funkciju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u povodu 28.  februara, Međunarodnog dana rijetkih bolesti.

„Fond koji smo formirali apsolutno je ostvario svoju funkciju. On ne predstavlja samo operativno mjesto, nego i nadu za sve roditelje“, istakao je ovo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ovoj posjeti, pored Dodika prisustvovali su i predstavnici Saveza za rijetke bolesti, budući da je pokrenuta inicijativa za finansiranje inovativnih terapija za oboljele od cistične fibroze.

„Iako sada pričamo o ’trikafti, za oboljele od cistične fibroze, postoje lijekovi koji su u razvoju i koji će se pojaviti na tržištu i postoje lijekovi koji se trenutno upotrebljavaju  i mi smo u protekle četiri godine nastojali da pronađemo načine kako da djeci u inostranstvu obezbijedimo takve terapije“, istakla je direktorica Fonda solidarnosti „Duša djece“ Jasminka Vučković.

Podsjećamo, Republika Srpska osnivanjem Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu koji je počeo sa radom 1. januara 2018. godine sistemski je riješila jedno od najvažnijih pitanja kada je riječ o zaštita zdravlja djece – finansiranje liječenja i dijagnostike za djecu do 18 godina starosti kada to liječenje nije moguće u Republici Srpskoj ili izvan RS u onim zdravstvenim ustanovama koje imaju potpisan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja.

Fond solidarnosti je od 1. januara do kraja 2021. godine finansirao liječenje i dijagnostiku za 362 djece za šta je izdvojeno oko 17 miliona KM.

Postojanjem Fonda solidarnosti pored finansijske pomoći, djeca su dobila priliku da se liječe u svjetskim priznatim klinikama i da ih liječe najbolji ljekari iz odgovarajuće oblasti grane medicine, što roditelji posebno izdvajaju kao dodatnu vrijednost osnivanja naše ustanove.

28 Februara, 2022
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske