Direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković u povodu 15. februara Svjetskog dana djece oboljele od raka uputila je pismo podrške Udruženju roditelja djece koja boluju od ove bolesti „Iskra“.

„Nakon četiri godini postojanje naše ustanove, nažalost, možemo da konstatujemo da su upravo  maligne bolesti djece jedan od najčešćih razlog zbog kojih se djeca upućuju na dalja liječenja u inostranstvu. Samo u prošloj godini Fond solidarnosti je izvršio 227 uplata za sva liječenje djece u inostranstvu, uključujući i maligne bolesti, za šta je izdvojeno oko 7,9 miliona KM“, istakla je Vučkovićeva.

Ona je navela da osim  liječenja, Fond solidarnosti finansira i genetska ispitivanja u inostranstvu što se pokazalo, kako je istakla,  posebnom značajnim, jer poboljšanje ishoda liječenja malignih bolesti kod djece  zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu efikasnim liječenjem.

„Tako da je naša ustanova rezultat djelovanja svih nas i želje da se poveća svijest društva o tome da su maligne bolesti najveća pretnja po zdravlje današnjice, a da u svemu tome,  nažalost nisu pošteđena ni djeca. Zato nijedno dijete ili porodica ne bi trebalo da sami prolaze kroz proces liječenja, te je vaše udruženje od neizmjernog značaja zbog konstantnog podsjećanja društva koliko je važno da djeca budu na vrhu kreiranja svih zdravstvenih politika“, istakla je Vučkovićeva.

Ona se osvrnula i na značaj samog postojanja Udruženja „Iskra“ kao i na njihove rezultate koji imaju za cilj unapređenje zdravstvenog i društvenog statusa ovih porodica.

„Rano ste prepoznali značaj psihosocijalne podrške ovim porodicama, svjesni da pored neophodne zdravstvene njege i lijekova, ovim porodicama treba pružiti i podršku društva kako bi se na što bezbolniji način vratili u normalne društvene tokove. Sama činjenica da je Udruženje ‘Iskra’ vinovnik ideje na osnovu koje su nastale ‘Hrabre priče’ govori puno o tome koliko želite da svim porodicama koje imaju bolesno dijete vratite nadu i vjeru da nikada ne treba odustati.  Posebno nas  ohrabruje to što ste Fond solidarnosti prepoznali kao svog partnera u misiji lakšeg prolaska kroz procese liječenja“, istakla je Vučkovićeva.

Ovo udruženje je među prvima, kako je navela, prepoznalo značaj osnivanja Fonda solidarnosti  svjesni koliko je pored moralne podrške ovim porodicama važna i finansijska podrška.

„Pored pronalaženja izvora finansiranja za ove skupe operacije, naša djece su dobila mogućnost i priliku da se liječe u priznatim referentnim svjetskim centrima kao i da ih liječe najbolji stručnjaci iz tih oblasti“, istakla je, između ostalog, Vučkovićeva.  

Inače, od početka rada, pa do danas Fond solidarnosti je finansirao liječenje i dijagnostiku za 365 djece za šta je izdvojeno više od 17 miliona KM.

14 Februara, 2022
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske