Fond solidarnosti danas uplatio sredstva za Ivanino liječenje u Francuskoj

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povrede djece u inostranstvu uplatio je danas zdravstvenoj ustanovi u Francuskoj, prema predračunu Klinike za dječiju onkologiju „Gustav Rosi“ koji je dostavljen, sredstva u iznosu od 295.249,60 evra za liječenje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva. To znači da Fond solidarnosti u potpunosti finansira Ivanino liječenje prema predračunu koje je dostavila klinika u Francuskoj.

Iako su se roditelji djevojčice tek krajem prošle sedmice zvanično obratili Fondu solidarnosti sa zahtjevom za finansiranje Ivaninog liječenja u inostranstvu, Fond solidarnosti je uspio u kratkom roku da završi sve procedure i odobri finansijska sredstva za liječenja na prijedlog stručne komisije i odluke Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Dakle, Fond solidarnosti kao u svim dosadašnjim slučajevima nastoji da maksimalno ubrza procedure odobravanja finansijskih sredstava, posebno u slučaju hitnih stanja i to je nešto što činimo svakodnevno u skladu sa odgovornom politikom, a posebno vjerujemo, cijeneći privatnost roditelja i bolesne djece, da to nije nešto na čemu se treba zasnivati promocija rada Fonda solidarnosti.

Podsjećamo, da procedure odobravanja finansijskih sredstava postoje upravo iz razloga što Fond solidarnosti troši novac svih građana Republike Srpske, a na ovaj način, se sprečava bilo kakva eventualna zloupotreba javnih sredstava, što vjerujemo, da je i cjelokupnom društvu – cilj.

Budući da Fond solidarnosti u potpunosti finansira Ivanino liječenje u inostranstvu, apelujemo na organizatore humanitarnih akcija za liječenje djevojčice da ukoliko nastave sa ovom aktivnošću da jasno navedu u koju svrhu se prikupljaju pomenuta sredstva.

Svjesni smo da roditelji pored troškova liječenja, imaju  i mnoge druge troškove, organizovanje humanitarnih akcija je u tom smislu legitimno pravo porodice, s tim da se navede precizna  namjena prikupljanja novčanih sredstava, kako se ne bi dovodili u zabludu građani i mediji, odnosno cjelokupno društvo.  

Podsjećamo da je Fond za dvije godine postojanja odobrio finansijska sredstva za liječenje i dijagnostiku  140 djece u inostranstvu za šta je izdvojeno više od dva miliona KM.

Rad Fonda solidarnosti je u potpunosti javan, a sve o našem radu dostupno je na www.zdravstvo-srpske.org na posebnom linku o Fondu solidarnosti.

5 Decembra, 2019
Copyright © 2024- Fond Solidarnosti Republike Srpske