Посјета српског члана Предсједништва БиХ

Додик: Фонд солидарности остварио своју функцију

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је данас Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у поводу 28.  фебруара, Међународног дана ријетких болести.

„Фонд који смо формирали апсолутно је остварио своју функцију. Он не представља само оперативно мјесто, него и наду за све родитеље“, истакао је ово српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Овој посјети, поред Додика присуствовали су и представници Савеза за ријетке болести, будући да је покренута иницијатива за финансирање иновативних терапија за обољеле од цистичне фиброзе.

„Иако сада причамо о ’трикафти, за обољеле од цистичне фиброзе, постоје лијекови који су у развоју и који ће се појавити на тржишту и постоје лијекови који се тренутно употребљавају  и ми смо у протекле четири године настојали да пронађемо начине како да дјеци у иностранству обезбиједимо такве терапије“, истакла је директорица Фонда солидарности „Душа дјеце“ Јасминка Вучковић.

Подсјећамо, Република Српска оснивањем Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству који је почео са радом 1. јануара 2018. године системски је ријешила једно од најважнијих питања када је ријеч о заштита здравља дјеце – финансирање лијечења и дијагностике за дјецу до 18 година старости када то лијечење није могуће у Републици Српској или изван РС у оним здравственим установама које имају потписан уговор са Фондом здравственог осигурања.

Фонд солидарности је од 1. јануара до краја 2021. године финансирао лијечење и дијагностику за 362 дјеце за шта је издвојено око 17 милиона КМ.

Постојањем Фонда солидарности поред финансијске помоћи, дјеца су добила прилику да се лијече у свјетским признатим клиникама и да их лијече најбољи љекари из одговарајуће области гране медицине, што родитељи посебно издвајају као додатну вриједност оснивања наше установе.

28 фебруара, 2022
Copyright © 2024- Фонд Солидарности Републикe Српскe