Na liječenje u inostranstvo od početka godine otputovalo je 144 djece iz Republike Srpske, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je u inostranstvo bilo upućeno 107 mališana.

“Ukupni troškovi liječenja u ovoj godini iznosili su 5,7 miliona KM”, podaci su Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece”.

Iz Fonda ističu da je broj odobrenih rješenja ove godine 187 jer su pojedina liječenja produžavana više puta i dodaju da iz godine u godinu zaprimaju sve više zahtjeva za odlazak djece u inostranstvo.

“Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobren taj tretman u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve ono što je djetetu neophodno u toku tog procesa. Takođe, Fond solidarnosti snosi i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja”, kažu oni za “Nezavisne novine”.

Odluka da u toku trajanja vanrednog stanja ili situacije Fond finansira i dodatne troškove u vezi sa liječenjima vani, ukoliko nije moguć povratak u RS, još je na snazi.

U “Duši djece” kažu da su razlozi upućivanja na liječenje mališana razni i da su se djeca iz Republike Srpske liječila u mnogim zemljama zapadne Evrope i Amerike.

“Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja, a sve češći razlozi su i slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Takođe, djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Nizozemskoj i drugim zemljama”, kažu oni.

U Fondu navode da se na njihovim računima trenutno nalaze 12,2 miliona maraka i da se taj novac troši isključivo za liječenje djece i ni u jednu drugu namjenu.

“Od 2018. godine, od kada je počeo s radom Fond solidarnosti, ukupno je odobreno 508 rješenja, i to za 324 djeteta, a za troškove liječenja odobreno je više od 16 miliona KM”, kažu u Fondu, a za liječenje samo jednog djeteta izdvojeno je skoro tri miliona KM.

Izvor: Nezavisne novine

9 Novembra, 2021
Copyright © 2021- Fond Solidarnosti Republike Srpske