Фонд солидарности финансирао дијагностику и лијечење за 82 малишана

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у овој години финансирао је лијечење и дијагностику за 82 дјеце, за шта је издвојено 3,8 милиона КМ.

Укупно је одобрено 117 захтјева будући да су поједина лијечења продужавана више пута. Примјера ради, за лијечење само једног дјетета обољелог од ријетке болести, које траје у континуитету у посљедње три године, до сада је издвојено 2,8 милиона КМ.

Иначе, од 2018. године, од када је почео са радом Фонд солидарности, укупно је одобрено 451 рјешење и то за 293 дјеце, а трошкови су износили више од 10 милиона КМ.

Најчешћи разлози за упућивање у иностранство су лијечења дјеце обољеле од малигних болести, ријетких болести, трансплантација, урођених ортопедских аномалија, болести ока, срца и других обољења.

Захваљујући Фонду солидарности не само да је обезбијеђен новац за финансирање лијечења дјеце у иностранству, већ су дјеца из Републике Српске добила шансу да се лијече у познатим свјетским здравственим установама и да их лијече еминентни љекари.

Подсјећамо да Фонд солидарности у потпуности сноси трошкове лијечења дјеце којима је одобрено лијечење у иностранству, што подразумијева комплетно лијечење, укључујући све оно што је дјетету неопходно у току лијечења, попут лијекова и др. Такође, Фонд солидарности сноси и трошкове смјештаја пратиоца уз дијете, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња. Захтјеви за лијечење дјеце у иностранству могу се предати у свим пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а потребне информације могу се добити и на телефоне 051 232 271, 051 249 211 или 051 249 174.

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење, обољења, стања и повреда дјеце у иностранству почео је са оперативним радом 2018. године у циљу финансирања трошкова лијечења дјеце до 18 година у иностранству, онда када њихово лијечење није могуће у Републици Српској нити у установама изван Српске са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има потписане уговоре.

Рад Фонда солидарности је у потпуности транспарентан. На интернет страници доступно је стање на рачунима Фонда, те сви изводи из банака, како би јавност имала увид у све уплате и исплате из Фонда солидарности. Такође, доступна је и листа свих одобрених рјешења, са називима установа у које су дјеца упућена, трошковима лијечења и сл.

Новац Фонда солидарности се троши искључиво за лијечење дјеце и ни у једну другу намјену.

9 августа, 2021
Copyright © 2021- Фонд Солидарности Републикe Српскe